Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatický zastupitel Vladimír Lang oddával svůj 100. pár

PRACHATICE - 18/9 2020 - 8:11 - Rekordy mohou být různé. Prachatický zastupitel Vladimír Lang se nedávno stal "stovkařem". V obřadní síni města totiž oddal svůj stý pár.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL a archiv Vladimíra Langa  

  

Zní svatební tóny, svatebčané jsou nastoupeni v obřadní síni, k rozechvělému ženichovi přivádí otec nevěstu, snoubenci jsou kompletní. A po krátké pauze plné napětí přichází oddávající - zastupitel města Prachatic Vladimír Lang. Matrikářka Eva Matysová mu představí snoubence, svatební obřad nabírá na obrátkách. Tak tomu bylo i při sté svatbě Vladimíra Langa o poslední srpnové sobotě, kdy si řekli své Ano! snoubenci Honza s Andreou, oba od Českých Budějovic. Ale někdy se to může odehrávat také jinde a jinak...

Svatba ALTER EGO
"Ženich měl kohouta a visací zámek v uchu větší, než mám na zahrádce. Nevěsta byla oblečená jako květinové dítě. Stará, nepohyblivá babička byla převlečená za fotbalového brankáře, s kšiltovkou, jakou měl slavný Plánička, a s kopačákem v síťovce. Jeden svědek převlečený do cyklistického dresu, druhý jako Sancho Panza," popsal první z nevšedních svateb Vladimír Lang, muž s nepochybným pozorovacím talentem, který má, přestože v civilu je ředitelem Katastrálního úřadu v Prachaticích.

Svatba MOTORKÁŘSKÁ
"Všichni účastníci svatebního obřadu byli oblečeni v bílých, kožených oblecích, na zemi před sebou měli položené přílby, nevěsta držela v rukách nádhernou kytku z pivoněk a růžových peříček. Na motorkách také přijeli, jak, to dodnes nechápu. Prostě - koukali jsme všichni," vybaví si Vladimír Lang.

Svatba MEZINÁRODNÍ
"To bylo většinou s malými obměnami takhle - nádherná nevěsta, buď z Dominikánské republiky nebo z Německa nebo Ukrajiny... Každá ale musela, samozřejmě dobrovolně, říci své ano česky.

DRUHÁ svatba
"To se tehdy ženich s nevěstou brali již podruhé. Prostě pro ně přestal platit výsledek poznání velkého filosofa Hérakleita z Efesu, který učinil před několika tisíci lety. Jeho výrok Nevstoupíš dvakrát do téže řeky se jim svou velkou láskou podařilo překonat."
"Svatba DVOJSVATBA zase byla," vypráví dál oddávající Vladimír Lang, "když se maminka a její dcera vdávaly současně.

SVATBA S VYZNÁNÍM nevěsty ženichovi
"To tehdy byla moje 99. svatba, plná silných emocí. Nevěsta přednesla před vlastním projevením souhlasu ...státi se právoplatnými manželi.... nádherné vyznání ženichovi. Jedno oko v tu chvíli nezůstalo suché. Nestačili jsme podávat kapesníčky...," zjihne i teď oddávající úředník.

Svatby na LIBÍNSKÉ ROZHLEDNĚ
"Tak ty jsou vždycky nádherné, povznášející chvíle, jen nebesa nad hlavou… Na jednu svatbu na rozhledně ale nezapomenu. Když jsem si dával nahoře na ochozu připravený projev do desek, tak najednou zafoukal lehký vánek, jeden list s projevem z desek ulétl a začal se pomaloučku snášet z rozhledny dolů. Ve mně by se krve nedořezal. Petra se Zdeňkem, co byli se mnou, se hned rozběhli po schodech dolů. My s matrikářkou Evou Matysovou jsme už začali připravovat náhradní část projevu. Naštěstí to ale potřeba nebylo – list doplachtil pod rozhlednu, tam ho našli, přinesli rychle nahoru a obřad mohl začít. Ještě dnes, když si na to vzpomenu, jim v duchu děkuji," ponořil se do vzpomínky Vladimír Lang.

Snoubenci ani svatebčané nemají čas zamyslet se nad tím, že i oddávající se musí na tento slavnostní okamžik dobře připravit. "Vždycky jsem rád, když nám nevěsta se ženichem pošlou bližší informace o sobě a já je mohu zapracovat do svého projevu. Snažím se také najít si další informace třeba na facebookových stránkách a potom svatebčany překvapím nějakým citátem nebo informací, co nečekají," říká Vladimír Lang.

Má rád veselé a velké svatební obřady. Ten jeho jubilejní stý, když si Andrea brala Honzu a my jsme to s jejich souhlasem fotografovali, mu jeho radost splnil vrchovatě. Svatebčanů bylo tolik, že se do prachatické obřadní síně jen těžko vešli. A bylo veselo!

"Všichni, kteří se staráme o svatební obřad, se ze všech sil snažíme nevěstě a ženichovi maximálně vyjít vstříc a splnit jejich požadavky. Myslím si, že se nám to daří. Potom nás potěší, když je naše úsilí korunováno potleskem a poděkováním od svatebčanů. A také musím říci, že není nad živou hudbu při svatebním obřadu. Nádherně hraje a zpívá Madlenka Krejsová se svou neteří Barunkou. Prostě tato práce je z pohledu zastupitele města ta nekrásnější a určitě i nejveselejší," vyznal se oddávající jubilant Vladimír Lang. A tak i jemu přejeme hodně štěstí do další stovky!

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena