Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Legendární Alfréd Kubín a Český les. Poprvé v Prachaticích

PRACHATICE - 17/9 2020 - 15:15 - Díla rakouského výtvarníka a českého rodáka Alfréda Kubína, jsou od středy 16. září vystavena v prachatickém Kulturním centru O. H. Hajeka.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Jde o výbornou příležitost spatřit významnou část tvorby umělce - grafika, malíře, ilustrátora a spisovatele - vztahující se k Šumavě. Přeshraniční výstava nazvaná Kubín a Český les, kterou pořádají bavorský okres Freyung - Grafenau a Město Prachatice, oživila Kulturní centrum Otto Herberta Hajeka, významného německého výtvarníka s vřelým vztahem k Prachaticím, jako společný projekt Euregia Šumava - Bavorský les.

Do Prachatic doputovala výstava ze zámecké galerie Wolfstein v bavorském Freyungu, kde byla vystavena vloni. Návštěvníci na ní najdou 35 listů Kubínova portfolia Fantasie v Šumavě, 13 listů se šumavskými motivy a řadu doprovodných současných fotografií míst na české straně, která mají vztah k autorovu dílu. Pořídili je zaměstnanci Okresního úřadu Freyung-Grafenau a fotograf Jens Schörnich ve spolupráci s pracovnicemi odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice.

Alfred Kubín je rakouský expresionistický grafik, ilustrátor a spisovatel narozený 19. dubna 1877 v českých Litoměřicích v tehdejším Rakousko-Uhersku. Studoval umělecko-průmyslovou školu v Salcburku, učil se fotografem u strýce v Klagenfurtu a navštěvoval Akademii výtvarných umění v Mnichově. Celý svůj život, který se uzavřel 20. srpna 1959, tvořil a pracoval v rakouské obci Zwickledt. Jeho tvorba je známá především grafikami a kresbami, které obsahují vize, mystické zážitky a ponuré výjevy inspirované literaturou. Zatím poslední výstava prací Alfréda Kubína v Čechách se uskutečnila v Císařské konírně Pražského hradu v roce 1999.

Karl Matschiner, vedoucí referátu pro kulturu Okresního úřadu Freyung-Grafenau a jeho tiskový mluvčí, vyřídil při vernisáži přátelský pozdrav od Sebastiana Grubera, přednosty Okresního úřadu Freyung-Grafenau. Vyjádřil hrdost nad tím, že Prachatice jsou partnerským městem Waldkirchenu a Grainetu. "Moc mě těší, že loňská výstava ve freyungské Galerii Wolfstein pokračuje nyní v Prachaticích. Alfréd Kubín a jeho tvorba jsou symbolem všeho, co mají obě města ležící na Šumavě, společného v kulturním i přírodním prostoru na pomezí Rakouska, Německa a Čech. Přeji této výstavě úspěch a hodně nadšených návštěvníků," řekl Karl Matschiner.

"Přál bych si, aby spojení Otto Herberta Hajeka a Alfréda Kubína, umělců, kteří měli vztah k našemu regionu a symbolicky se sešli v této galerii, přilákalo co nejvíce návštěvníků, kteří toto poselství i pověst krásného města Prachatice ponesou dál," uvedl mimo jiné starosta Prachatic Martin Malý.

Autorka výstavy Marina Reitmaier-Ranzinger, kulturní referentka Okresního úřadu Freyung-Grafenau, ocenila Alfréda Kubína především jako špičkového výtvarníka, který ilustroval šest desítek oblíbených knih.

"Dnešní výstava Kubín a Šumava představuje relativně neznámou stránku autorovy tvorby, vyznačující se hloubkou skutečných prožitků, ale i snů a fantazií. Protože od 30. let minulého století jezdil Kubín pravidelně na Šumavu, i do okresu Freyung-Grafenau, rozhodli jsme se uspořádat výstavu ve Freyungu. Zásadní pro nás byla výborná spolupráce se Zemskou galerií v Linci, která vlastní nejdůležitější Kubínovy tisky. Velké díky si zaslouží hlavně její kurátorka Sabina Sobotková, která nápad považovala za skvělý a zejména se jí líbil náš záměr doplnit autorovy kresby a grafiky současnými fotografiemi z míst, kde Alfréd Kubín pobýval a tvořil. Nabídla nám Kubínovy šumavské motivy a tím jsme měli vyhráno," popsala přípravu výstavy Marina Reitmaier-Ranzinger a dodala: "Prachatice, jejichž radnice byla myšlenkou na tuto výstavu nadšena, a Kulturní centrum Otto Herberta Hajeka byly pro nás při rozhodování, kde s výstavou pokračovat, zcela jasnou volbou."

O hudební doprovod se se při vernisáži postaral Klarinetový soubor Prachatice pod uměleckým vedením Jana Hovorky, který také doprovodil členky pěveckého sboru Střední pedagogické školy Prachatice pod vedením Marcely Haspeklové.

Místo pro výstavu tedy její pořadatelé nezvolili náhodně. "V Kulturním centru, kde je stálá výstava vybraných prací O. H. Hajeka, které věnoval Prachaticím jako městu svých středoškolských studií, se tak symbolicky setkávají dva umělci s vřelým vztahem k Šumavě a s láskou k přírodě. Jejich tvorba je symbolem lidskosti a vzájemného porozumění i mezi našimi národy," řekla nám vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu Prachatice Jiřina Dolejšková.

Stálá i nová výstava v Kulturním centru Otto Herberta Hajeka na Velkém náměstí v Prachaticích jsou přístupné na požádání v Infocentru města Prachatic ve Staré radnici. To je otevřeno ve všedních dnech od 8:00 do 17:00 a v září ještě i o víkendech, od 9:00 do 16:00 hodin. Telefonní číslo tam mají 388 607 574.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena