Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Šumavský houbařský národ dostal speciální web o výskytu hub

ŠUMAVA – 13/9 2020 - 11:13 – V projektu, který vedl Bavorský národní park, vznikl web pro mykology a houbaře na Šumavě. A nabízí tolik informací, že by je měl přivést do sedmého nebe.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Tři roky na Šumavě mapoval mezinárodní tým vědců vedený profesorem Clausem Bässlerem a Peterem Karaschem houby. A nyní je díku tomu schopen dát na webu pro veřejnost odpověď na nejdůležitější houbařskou otázku. „Kde rostou? Kolik jedlých hub najdete na Šumavě? Na kterém stromě roste troudnatec pásovaný? A jak rozšířené je vlčí mléko červené? Odpovědi na tyto otázky poskytuje nový web www.houby-bez-hranic.eu. Zájemci zde najdou 12 000 fotografií, mapy výskytu 4200 druhů hub a popisy 3 000 druhů hub,“ řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák s tím, že web je trojjazyčný – v češtině, němčině a angličtině.

Na bavorské straně zkoumali vědci houby na území od Waldnaabu v Horním Falcku podél Dunaje až k Pasovu a Linzi v Rakousku, na české straně až k Novohradským horám. Jádro tohoto území pak tvoří oba národní parky na české a bavorské straně hranice. „Díky 170 000 nálezům s více než 4 200 druhů hub jsme dokázali shromáždit podstatně více informací, než jsme plánovali,“ vysvětluje jeden z vedoucích projektu Peter Karasch. „Svět hub na Šumavě ale pořád ještě není plně prozkoumán. V porovnání s rostlinami a živočichy jsou houby zanedbávány už více než sto let. Ještě nějakou dobu potrvá, než toto zpoždění doženeme,“ dodává. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena