Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  ANKETA: Radnice s novým režimem parkování v centru uspěla

PRACHATICE – 10/9 2020 - 15:46 – Prachatická radnice se dočkala z části vysloveného a z části tichého souhlasu s nařízením, které od prosince upravuje parkování v centru.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Zavedení nového nařízení a ukončení tolerance městské policie v centru Prachatic, se setkalo s velkou kritikou. A to jak od opozice, tak i od občanů a medií. Vznikla i petice za zachování parkování ve Věžní ulici, které radnice nevyhověla, protože dopravní normy tu nedovolují parkovací místa. Nařízení především nově zavedlo modré rezidenční a zelené abonentní zóny a přineslo nový režim pro vydávání parkovacích karet. Tu nově dostává každá domácnost jen jednu.

Odpor proti novému nařízení přitom zjevně zeslábl. Město v první polovině srpna vypsalo anketu, ve které se veřejnosti ptalo na otázku: Jak hodnotíte dopravu v centru města a parkování po zavedení Nařízení č. 2/2019 do praxe? Účast veřejnosti v anketě byla poměrně slabá, když se do ní zapojilo jen 102 respondentů. A odpůrci nařízení v ní většinově zjevně nehlasovali.

„Nejvíce hlasujících souhlasí s nařízením, kdy občané kvitují zlepšení parkování a zklidnění centra. Jako druhé nejčastěji zmiňované bylo neparkovat na náměstí či v centru města vůbec. I přes konkrétně dané téma se našli podněty a názory, které se k nařízení přímo nevztahovaly. Z nich bylo nejvíce zmiňováno málo parkovacích míst obecně a zrušení zákazu zásobování v časech 10:00 - 13:00 hodin,“ shrnul anketu stručně vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb Luboš Kvasnička.

S výsledky ankety se už seznámili radní, ale na stůl je ještě dostanou členové komise dopravy, kteří pak budou doporučovat, jak nařízení doplnit nebo změnit. Řešit se bude třeba i cena parkovacích karet nebo podnět od hospodářské komory, aby se mohlo v době oběda parkovat na levé straně náměstí. Kdy ke změnám nařízení dojde, zatím není jasné.

Navíc se pak ukázalo, že v centru nepanuje nedostatek parkovacích míst, ale počet parkovacích karet a míst ke stání je zhruba vyvážen. Karet bylo do poloviny letošního roku vydáno přes 110 pro rezidenty a míst pro ně je v centru kolem stovky. Zelených karet bylo vydáno 14 a míst pro ně je 29. Uvažuje se proto o tom, že v Poštovní ulici a na Velkém náměstí by mohly být zelené zóny nově smíšené s modrými. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena