Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Bude se přepisovat historie prachatického kostela sv. Jakuba?

PRACHATICE - 31/8 2020 - 12:55 - Odpověď na otázku v titulku zní: Doplňovat díky archeologickému výzkumu určitě ano. Říká to Marek Parkman, archeolog Prachatického muzea.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: MAREK PARKMAN  

  

"S výzkumem v kostele sv. Jakuba Většího, kde od loňska probíhá rozsáhlá rekonstrukce, jsme začali letos na jaře. V presbytáři se totiž propadala podlaha a podle plánu ji bylo třeba vyrovnat. Jak jsme předpokládali, v prostoru presbytáře, stejně jako v lodi kostela, je množství hrobů. A právě nad nimi se začala dlažba posunovat. Při jejím rozebírání jsme udělali několik sond s úmyslem rozšířit naše vědomosti o historii této sakrální památky a jejím stavebním vývoji. V sondách jsme zjistili, že současný kostel nebyl v této podobě stavěný od začátku, ale že měl svého předchůdce. Naznačila nám to nalezená torza staršího zdiva. Podle předběžného datování není vyloučeno, že pocházejí již z druhé poloviny 13. století," uvedl archeolog Marek Parkman.

Původní středověká a raně novověká maltová podlaha v presbytáři.

Co se z toho dá vyvodit? "Nemůžeme sice pro nedostatek informací mluvit o kostele jako celku, neboť výzkum probíhal pouze v prostoru presbytáře, ale co říci můžeme, je fakt, že presbytář byl původně menší než ten současný a jeho závěr nebyl polygonální jako dnes, ale pravoúhlý, tedy ve tvaru čtverce nebo obdélníku. To bylo nejdůležitější zjištění našeho terénního výzkumu znamenající, že dnes stojící kostel měl svého staršího a o něco menšího předchůdce. Starý presbytář byl později, zřejmě někdy v průběhu 14. století, rozebrán a byl postaven presbytář nový, větší," dodal Marek Parkman.

Hroby před hlavním oltářem se ve starší tmavé vrstvě rýsovaly jako ostře ohraničené hnědé skvrny. Patřily nepochybně příslušníkům z řad šlechty nebo duchovenstva, případně nejvýznamnějším měšťanům.

Výsledky terénního výzkumu u sv. Jakuba se podle jeho slov zpracovávají, což potrvá prakticky celou nadcházející zimu. "Až potom se budou moci naše nové nálezy a zjištění dát do širších historických souvislostí a my si budeme moci udělat přesnější představu o podobě a vývoji kostela v jeho nejstarších fázích. Na to však už nebudeme sami, ale budeme jako archeologové odkázáni také na pomoc historiků, stavebních historiků a historiků umění," doplňuje archeolog a zástupce ředitele Prachatického muzea Marek Parkman. "Tato spolupráce je pro získání co nejpřesnější představy o stavebním vývoji kostela nezbytná."

Část sondy před hlavním oltářem s dvěma hroby a východní zdí staršího presbytáře. 

Samozřejmě jsme se museli zeptat, zda se tedy bude přepisovat historie kostela sv. Jakuba. "Přepisovat možná částečně, ale rozhodně se bude významně doplňovat. Počátek a nejstarší podoba řady kostelů totiž bývají nejasné, takže ten náš v tom není výjimkou..."

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena