Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Rekonstrukce gymnázia odkryla i starý německý nápis

PRACHATICE - 26/8 2020 - 9:20 - Tělocvična a hlavní budova prachatického gymnázia se během letních prázdnin dočkaly rekonstrukce. Práce by měly finišovat v říjnu.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA  

  

Dlouho očekávané rekonstrukce se dočkala hlavní budova prachatického gymnázia a vedlejší tělocvična. Rozsáhlé opravy za zhruba dvacet milionů korun byly zahájeny v červenci. „Škola se proměnila ve velkou stavbu, firma Auböck postupně staví kolem hlavní budovy i tělocvičny lešení a práce na dlouho očekávané rekonstrukci obou budov byly zahájeny,“ řekla ředitelka prachatického gymnázia Jana Dejmková.



Aktuálně se na hlavní budově mění okna, zatepluje podkroví a čistí se historické průduchy, které slouží pro rekuperaci a větrání jednotlivých tříd. Opravy krásné římsy jsou již dokončeny. Kolem tělocvičny je již vystavěné lešení a zahájilo se budování nového vstupu do tělocvičny. Dále se na tělocvičně rozjely práce na nové fasádě. „Při zahájení prací na opravě fasády tělocvičny se pod omítkou objevil na štítu směrem k hlavní budově původní nápis Deutscher Turn Verein, což znamená Německý tělovýchovný spolek a ornamentální vyobrazení znaku spolku ve štítech budovy,“ uvedla Jana Dejmková, která dodala, že nápis i znak budou opět schovány novou fasádou.



Kromě velkých rekonstrukčních prací na budovách proběhly také drobnější opravy židlí, opony a malby v aule, kde se minulý školní rok konaly úspěšné Hovory v aule, a které budou i v následujícím roce pokračovat. „V plánu jsou zatím domluvené tři hovory na září, poté další dva na říjen. Chceme tak dohnat manko z minulého školního roku, kdy jsme byli nuceni kvůli koronaviru hovory zastavit,“ řekla.



Vedení školy doufá, že práce na obou budovách budou hotovy do 17. října, kdy školu čeká významné jubileum. „Zakončení všech prací se snažíme směřovat k 17. říjnu, datu oslav 100. výročí založení českého reálného gymnázia v Prachaticích,“ uvedla ředitelka.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena