Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Bouře řádila ve Volarech víc než povodně. Zatopila devět ulic

VOLARY – AKTUALIZOVÁNO – V pátek večer se přes Volary přehnala blesková povodeň. Podle místních dobrovolných hasičů byla rozsahem horší než povodně v minulosti.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytl Ivo Rolčík a SDH Volary

  

   ZVEŘEJNĚNO: 15/8 2020 - 7:53, AKTUALIZOVÁNO: 15/8 2020 - 11:25

Volary zasáhla v pátek večer extrémně silná bouřka. Začala kolem devatenácté hodiny, trvala zhruba osmdesát minut a byla bohatá na srážky. „Při bouřce napršelo 72 milimetrů, což je prakticky měsíční srpnový úhrn srážek,“ uvedl pro PRACHATICKOnews.cz volarský meteorolog a záchranář Ivo Rolčík, který ve městě provozuje meteostanici a web www.pocasi-volary.cz. Před osmi lety v červnu ale naměřil ještě větší příval, když tehdy napršelo 78 milimetrů.

Přesto byla tato bouře výjimečná. Podle zástupce velitele volarských hasičů Františka Rokůska byly její následky co do rozsahu horší než velké povodně v minulosti. Voda zaplavila devět ulic, hasiči čerpali vodu z patnácti domů a průjezd městem byl několik desítek minut uzavřen. V oblasti Tovární ulice zaplavila voda některé garáže až téměř do poloviny. Na místě zasahovali také profesionální hasiči z Prachatic a dobrovolné jednotky hasičů z Borových Lad a Horní Vltavice.

Nejvíce vody je vidět na fotografiích v ulicích Tovární a Česká, kde se zdá, že hladina dosáhla místy i výše půl metrů. Voda se dostala i do ulic K. V. Raise, Soumarská nebo Nová na autobusovém nádraží. Volarští dobrovolní hasiči vyjížděli k prvnímu oznámení ve tři čtvrtě na osm a pak se až do půlnoci nezastavili.

Podle Františka Rokůska bylo třeba nejprve uvolnit cestu vodě. Čistili a otevírali proto nejprve vpusti a mříže Volarského potoka U Potůčku a na dalších místech. Voda totiž přinesla do Volar hodně nepořádku z luk a okolí. „Až když se situace začala zklidňovat, mohli jsme začít čerpat vodu ze sklepů. Dřív to nešlo. Když se do domu valí voda a tlačí i na zdi, tak by čerpání mohlo ohrozit statiku. Museli jsme to několika lidem trpělivě vysvětlovat, ale většina to pochopila,“ řekl František Rokůsek.

Hasiči také vytahovali několik aut, která vjela do velkých jezer, a nemohla vyjet. V Mlynařovické ulici pod pivovarem se zvedl asfalt a ulice musela být uzavřena. Uzavřen byl i průjezd přes náměstí a pak i zadem do Budějovické ulice a město tak bylo několik desítek minut rozděleno na dvě poloviny a neprůjezdné. „Celkově bylo zatopeno devět ulic a vodu jsme čerpali z patnácti domů. Na stanici jsme se dostali zpátky až o půlnoci a do dvou hodin do rána jsme ještě přezbrojovali techniku, aby byla připravena, kdyby bylo třeba novu vyjet,“ shrnul zásah František Rokůsek.

Majitelé zaplavených objektů a radnice nyní sčítají škody. Zaplaveno bylo i městské muzeum. „Muzeum se nachází na nejvíce postižené ulici. Voda vnikla do objektu, naštěstí nezpůsobila žádné škody jen nánosy písku a bahna. Hned ráno jsme začali s úklidem a v deset hodin, kdy se muzeum otvírá, bylo hotovo,“ řekl ředitel Kulturně informačního centra Volar Jaroslav Pulkrábek. Zraněné hasiči naštěstí nehlásí žádné.



Volary přitom letos mají na velké přívaly vody velkou smůlu. Před několik týdny se tu silné deště podepsaly na tom, že se snížila kvalita pitné vody z městských zdrojů a trvalo několik dní, než se podařilo kvalitu vody obnovit.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena