Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  První fáze oprav zámku Vimperk finišuje. Obnova ale nekončí

VIMPERK - 14/8 2020 - 9:27 - Státní zámek Vimperk je více než rok v obležení řemeslníků. Práce na něm pokračují podle plánu a hotovy by měly být na konci roku.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA

  

Vimperský zámek, který se může pyšnit bohatou a dlouhou historií, je více než rok postupně opravován díky částce 110 164 811 korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Podle kastelána zámku Vojtěcha Brože, který naší redakci na zámku vřele uvítal, jdou práce velmi dobře. „Je to první velký krok. Z té více jak stomilionové částky tvoří přes osmdesát milionů korun stavební činnost, která se v tuto chvíli chýlí k závěru,“ prozradil na úvod pro PRACHATICKOnews.cz Vojtěch Brož.



Restaurátorské práce jedou šest dní v týdnu. Dokonce i za doby nouzového stavu a zimy, se na zámku stále pracovalo. „Snad jen o Vánocích byly práce na chvilku přerušeny. Jinak od pondělí do soboty se tu pořád něco děje. Vidíte i teď, že opravářských firem je tu více než dost,“ řek kastelán o opravách, které by měly být hotové koncem letošního roku.



Tento první krok k obnově zámku je prý jen jedním z mnoha. „Máme příslib ze zimy minulého roku na dalších dvě stě milionů korun. To znamená, že bude následovat ihned po skončení probíhající první fáze ještě větší a rozsáhlejší druhá fáze oprav. Ale ani ta však na celkovou opravu zámku stačit nebude,“ upozornil a dodal, že postupnými velkými i malými pracemi by zámek mohl být do posledního detailu hotov za dvacet nebo třicet let. „Je totiž hrozně důležitá kontinuální obnova z těch malých zdrojů. Protože relativně malé věci udělané v řádu desítek tisíc korun nakonec v tom celku jsou velmi důležité. Musejí se ale dělat s rozmyslem a ne naráz jako opravy z velkých zdrojů,“ řekl.



Mezi probíhající první fází a navazující druhou fází oprav bude pár podstatných rozdílů. „Při té druhé fázi už nebudeme mít zavřeno. Zatímco teď máme provizorně otevřeno na Dolním zámku, tak v té další etapě už budeme mít otevřeno muzeum a celý interiér a lidé budou moc vidět, jak se taková památka opravuje,“ prozradil. Druhý rozdíl mezi momentálními a budoucími opravami bude také v tom, že nyní se opravy zaobírají opravami interiérů horního zámku. Následující opravy budou mít na starost hlavně exteriéry celého zámku.



Obnova zámku má také další výhody. Postupná rekonstrukce se netýká jen stavby jako takové. Kromě stavebních prací se pro zámek ze zbylých peněz z dotace restaurují a zachraňují poškozené věci v depozitáři nebo zapomenuté věci. „Zachraňujeme věci z našeho muzea, ale často i věci, které jsou na půdách jiných hradů. Jsou to věci, co nedostaly přednost, anebo na ně nezbyly peníze. Proto také u nás návštěvníci uvidí věci, které pár let, anebo vůbec nikde neviděli,“ uvedl s tím, že v současné době několik restaurátorských týmů pracuje na stovkách takových předmětů. U každého takového týmu se pak pravidelně vimperský kastelán sám zastavuje, aby byl o všem co nejlépe informován.



V dubnu jsme vás také informovali o probíhající rekonstrukci dvou replik kachlových kamen a třech vzácných tapisérií ze sedmnáctého století. Zeptali jsme se, zda právě tapisérie patří k tomu nejlákavějšímu, co může zámek ukázat. „Přiznám se, že je mi to trochu proti mysli, protože pro nás vlastně nejsou důležité solitéry. Není důležité, jestli Vimperk má nejcennější třeba středověkou prostoru. On je cenný jako komplex. Ten zámek je nepřetržitým dokladem vývoje za 750 let a to je hrozně cenné,“ říká a dodává, že zámecká muzejní sbírka s pětadvaceti tisíci předměty funguje stejně. Ani jediná věc v muzejní sbírce nevyčnívá. Jsou to věci, které mají jako celek vyprávět historii Vimperska.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena