Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nové restrikce pro Prachaticko, Netolicko a Volarsko od středy

PRACHATICKO – 27/7 2020 - 16:21 – Krajští hygienici v reakci na objevení dvaceti případů nemoci covid-19 mezi zaměstnanci prachatické firmy InTiCa přišli s novými restrikcemi.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Dnes se sešel krajský krizový štáb a po jeho jednání krajští hygienici přišli s novými restrikcemi pro Prachaticko, Volarsko a Netolicko. Na Vimpersku platí opatření jako ve zbytku kraje. Začátek platnosti nových opatření je stanoven na středu 29. července. Má jít o reakci na zhoršení epidemiologické situace. Na Prachaticku stoupl počet potvrzených případů z pěti na 26 od čtvrtka do soboty. V neděli se ale na Prachaticku žádný nový případ neobjevil.

Pro Jihočeský kraj platí od úterní půlnoci tato opatření:

• Nošení roušek ve všech vnitřních prostorách zdravotnických zařízení, včetně lékáren
• Nošení roušek ve všech vnitřních prostorách zařízení sociálních služeb.
• Nošení roušek na úřadech platí pro návštěvníky i pro zaměstnance při kontaktu s veřejností a při pohybu po budově.

Doporučení: Pro zvýšení bezpečnosti obyvatel kraje doporučujeme nosit roušky i v místech s větší koncentrací lidí (veřejná doprava, taxislužby či pošty, obchody a nákupní centra).

Pro ORP Prachaticko (Prachaticko, Volarsko a Netolicko) platí od úterní půlnoci tato opatření:

• Nošení roušek ve všech vnitřních prostorách, kromě domova.
• Nošení roušek v prostředcích veřejné dopravy (vlaky, autobusy, MHD) a taxislužeb
• Zákaz návštěv v Nemocnici Prachatice
• Zákaz návštěv v pobytových ústavech sociální péče na Prachaticku

Doporučení: Obyvatele Prachaticka prosíme, aby opatření dodržovali i mimo svůj okres



Část pozitivně testovaných dělníků je v izolaci na ubytovně v bývalé Jitoně, další jsou na dalších místech v Prachaticích. Kromě dvaceti potvrzených případů hygienici také poslali do karantény 48 dalších zaměstnanců firmy. Na ubytovně zasahovali i prachatičtí hasiči, když v pátek tu pomáhali zřídit odběrové místo pro testy na covid a v neděli dekontaminovali dva příslušníky Policie ČR, kteří do ubytovny vstoupili.

„Zákaz návštěv v Nemocnici Prachatice je vyhlášen do odvolání. Výjimku může udělit primář příslušného oddělení. Provoz nemocnice nebude nijak omezen. Všechna lůžka i ambulance budou v normálním či prázdninovém provozu. Termíny plánovaných operací platí a nemění se. Pro personál, pacienty a návštěvníky nemocnice platí povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách nemocnice,“ doplnila informace mluvčí prachatické nemocnice Iva Nováková.

Stát měl zpočátku tendence zacházet s novým onemocněním, jako by se jeho nebezpečnost blížila ebole a jako by o něm nebylo dost informací. I po půl roce ale kolem covidu panuje nadále neuvěřitelný informační chaos a řada tvrzení odborníků si totálně protiřečí. Media pak často nemohou informace zasadit do správných souvislostí, protože jde o složitou problematiku a chybí jim jednotný interpretační vzorec od odborníků.

Ještě nedávno zůstávali v karanténě lidé, dokud neměli negativní testy, nyní už trvají karantény jen dva týdny. Zkrátila se také vzdálenost, na kterou je třeba udržovat odstup. Stále panují spory o vhodnosti používání roušek a statistky úmrtnosti jsou velmi silně nepřesné, protože stále nejsou známy výsledky pitev. Stát o víkendu z aktivních případů nečekaně vyřadil zhruba třetinu lidí a neustále není schopen doladit takzvanou chytrou karanténu.

Podle postupně se zpřesňujících odhadů je ale úmrtnost u této nemoci hluboko pod jedním procentem a opatření a údaje o nemoci se postupně přibližují běžným respiračním onemocněním. Rizikovou skupinou, která by se měla chránit, jsou především senioři, obézní a diabetici. K šíření fám pak přispívá i nikým neregulovaný a nikým neověřovaný obsah sociálních sítí, za který prakticky nikdo nenese odpovědnost.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena