Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatičtí si připomněli Listopad a odhalili pamětní desku

PRACHATICE - 18. listopadu 2019 - 8:37 - V Zahradní ulici si Prachatičtí dnes připomněli 30 let od sametové revoluce. Odhalili přitom kamennou pamětní desku k tomuto výročí.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   Vzpomínkovým shromážděním a pamětní deskou u chodníku pod zeleným břečťanovým srdcem v Zahradní ulici v Prachaticích uctili představitelé politického a veřejného života města spolu s občany a spolky 30. výročí sametové revoluce. Nápis na desce, ke které položil květiny starosta města Martin Malý, ztvárňuje myšlenku Václava Havla, pronesenou v Listopadu ´89. Starosta Prachatic připomněl i události listopadu 1939, zavření českých vysokých škol nacisty a vraždění studentů. Smíšený pěvecký sbor Česká píseň pod taktovkou sbormistra Pavla Buška zazpíval českou hymnu Kde domov můj.

   Osobnostmi Listopadu v Prachaticích před třiceti lety byli Karel Frantel a učitelé gymnázia Jan Urban a Karel Pecháček, kteří odmítli podepsat Antichartu 77. Posledně jmenovaný Karel Pecháček pamětní desku odhalil. Ve svém prvním veřejném vystoupení po třiceti letech od sametové revoluce vzpomněl její hlavní heslo - Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Každý ať si sám vyhodnotí, jak se to daří, uvedl. Své vystoupení pak zakončil připomenutím druhého hesla - Nejsme jako oni. 

   Pamětní desku pak posvětil vikář prachatického kostela sv. Jakuba Většího Petr Plášil. "Listopad ´89 i pozvání k dnešnímu vzpomínkovému shromáždění nám potvrzují, že se s římsko katolickou církví počítá a z toho máme radost," řekl mimo jiné. Poté se s přítomnými pomodlil Otčenáš.

   Pietní shromáždění zakončil společný zpěv oblíbené písně prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka Ej synku, synku. Smíšený pěvecký sbor Česká píseň a všechny přítomné, mezi nimiž byly i prachatické sestry boromejky, opět dirigoval sbormistr Pavel Bušek. 

   Poté se prostor před zeleným srdcem z břečťanu, kde stojí i pomník obětem totalitních režimů od Otto Herberta Hajeka a kde občané uctili památku rodáka, štábního rotmistra Tomáše Procházky, který položil život na misi v Afghánistánu, otevřel k vystoupení dalších zájemců. Využili ho zastupitelé města Jan Bauer, Jakub Nepustil a Růžena Štemberková. "Ani v nejčernějším snu jsem si nedovedl představit, že třicet let po sametové revoluci se bude vláda v Praze i vedení města Prachatic opírat o hlasy komunistů," řekl mimo jiné Jan Bauer.



   "Pietní místo k uctívání sametové revoluce by v nás mělo uchovat vzpomínku na listopad 1989 a hlavně na všechny, kteří bojovali za svobodu a demokracii v letech minulých," řekl pro PRACHATICKOnews.cz místostarosta města Miroslav Lorenc.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena