Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Fotografové od Vlachova Březí vystavují a jsou čím dál lepší

VLACHOVO BŘEZÍ - 8/7 2020 - 16:48 - Místo na Velikonoční pondělí otevřeli fotografové od Vlachova Březí svou čtvrtou výstavu na Den upálení mistra Jana Husa. A je zase výborná.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

Ve výstavní místnosti v nejvyšším patře Panského pivovaru ve Vlachově Březí zahájila vernisáž po odeznění nejtužší koronavirové krize v pondělí 6. července s téměř tříměsíčním odkladem spoluorganizátorka výstavy Helena Fraňková recitací z díla spisovatele Země zamyšlené a malíře Ladislava Stehlíka. Poté se početní návštěvníci zaposlouchali do hudebního vystoupení - na klávesy hrála Tatjana Tláskalová, na klávesy mladá saxofonistka Lucie Kužvartová. Vernisážové hosty pak pozdravil starosta Vlachova Březí Lubomír Drogoun.

Emeritní ředitel Základní školy ve Vlachově Březí Jan Křtitel Horák připomněl, co všechno si ještě mohou v Panském pivovaru návštěvníci v letních měsících prohlédnout. "Je tu výstava malíře Jana Matulky, život a dílo tří generací malířů Bošků, dále práce malíře Jana Pilveina, výstava kočárků a panenek a v neposlední řadě výstava věnovaná osvobození Vlachova Březí americkou armádou, " vyjmenoval nabídku Jan K. Horák.
Při vernisáži nechyběl ani tradiční speciální kvíz, při kterém spoluorganizátor výstavy Pavel Kluibr promítá divákům fotografické montáže, z nich postupně ubírá části obrazů, a diváci hádají, co je na původním, originálním snímku. Úspěšní luštitelé dostali sladkou odměnu v podobě belgické čokolády.

Poté už se mohli návštěvníci pokochat fotografiemi od osmnácti autorů na letošní témata Krásy přírody a Makro. Nutno poznamenat, že jak úroveň vystavených fotografií autorů od Vlachova Březí, tak i adjustace snímků, rok od roku potěšitelně rostou. "Z reakcí návštěvníků jsem poznal, že se jim fotografie líbí," uvedl Pavel Kluibr.
Autory snímků jsou Jiří Beneš, Petr Borovička, Eva Dejmková, Jiří Doskočil, Josef Florian a Zdena Florianová, Václav Hošna, Petra Hovorková, Luděk Jánoš, Pavel Kluibr, Roman Kovář, Václav Malina, Karel Matějka, Miloslav Musílek, Zdeněk Přibyl, Lucie Sandany, Aleš Stříbrský a Václav Štětina.

Po celou vernisáž hořela v lucerničce pod citátem moudrého Jana Wericha svíce za církevního reformátora Jana Husa, dále za Jana Nevrklu, fotografa, který se výstav účastnil, a Ennia Moriconeho, legendárního italského skladatele filmové hudby.

Pro příští, už pátý ročník výstavy Fotografové od Vlachova Březí, vybrali organizátoři opět dvě témata. Jsou jimi Okénko do historie a Humor ve fotografii. "Do Okénka do historie mohou autoři fotit i ze šuplíků vybrat například hrady, zámky, kapličky, historická centra, skanzeny, řemesla, rekonstrukce historických událostí. Ti, co mají rádi techniku, mohou fotografovat snímat například veterány, staré stroje, milovníci přírody zase památné stromy, pralesy nebo zachytit vývoj krajiny v čase. U tématu Humor ve fotografii mohou zachytit vše, co vyvolá na tváři úsměv. Někdo využije nahodilost události, jiný si svůj vtípek může předem promyslet," dodal Pavel Kluibr k tématům pro příští rok.

Letošní výstava potrvá do pátku 30. října, přístupná bude o sobotách po 13. hodině, jinak po telefonické domluvě s paní Kropáčkovou. Ta bude k zastižení na čísle 731 176 993 během dne.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena