Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vyšla knížka Trošku o Troškovi od Josefa "Fittiho" Jirouška

PRACHATICE - 3/7 2020 - 8:31 - Vimperský rodák, malíř, básník a výtvarník Josef "Fitti" Jiroušek vydal nyní vlastním nákladem knížku Trošku a Troškovi, ale nejen o něm.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Od autorova nápadu připravit knihu o Zdeňkovi Troškovi do jejího vydání uplynulo šest let pečlivých příprav. "Obsahuje pouze zlomek z bohatého rejstříku slavného bohéma, českého lidového umělce, jakým bezesporu Zdeněk Troška je," píše Josef F. Jiroušek v úvodu knížky.

Pak už následují stránky o prvním setkání s režisérem v Hošticích při natáčení filmu Slunce, seno a pár facek, názory osobností české kultury i politiky na Zdeňka Trošku a jeho filmy, ukázky ze vzájemné korespondence s autorem knihy i některé veselé příhody z natáčení. Další obsah nejlépe charakterizují názvy kapitol, jako například Filmy, Herci, Pohádkářství, Politika, Církev, Jídlo, Vtipy, Citáty, Trapasy či Kritika.

Josef "Fitti" Jiroušek, básník, výtvarník, textař, fotograf, ekolog, dobrovolný vimperský hasič, který žije v Prachaticích, tvoří i textové a kreslené vtipy. Čestný přídomek "Fitti" dostal v době, kdy závodil v motokrosu na trati ve své době proslulé Vimperské rokle. Jel prý tak rychle, že mu přátelé začali říkat "Fitti", podle vynikajícího brazilského automobilového závodníka a dvojnásobného mistra světa ve Formuli 1 Emersona Fittipaldiho.

Jako zakládající člen Chůdy-klubu Vimperk podniká "Fitti" různé obtížné výstupy na chůdách, například na Sněžku nebo po schodech na pasovský Horní hrad. Zdolal i jednu osmitisícovku - je držitelem českého a světového rekordu ve výstupu do výše 8 172 metrů na chůdách, když šestkrát po sobě vystoupil na Boubín. Vystavuje a publikuje doma i v zahraničí. Vydal už 11 samostatných básnických sbírek. Jako výtvarník je žákem dvou výborných regionálních malířů a učitelů - Josefa Hodouše z Malenic a Beno Jůzy z Vimperka. Knížkou o Zdeňkovi Troškovi si Josef "Fitti" Jiroušek splnil svůj dlouholetý sen. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena