Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  O čem sní fotograf Zdeněk Přibyl, ukazuje výstava v Netolicích

NETOLICE - 2/7 2020 - 10:29 - Od 1. července je ve výstavní síni Muzea JUDr. Otakara Kudrny v Netolicích otevřena nová výstava. Volnou tvorbu tu vystavuje fotograf Zdeněk Přibyl.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA   

  

Známý novinář a fotograf, člen redakce PRACHATICKOnews.cz, vedle žurnalistického denního chleba pilně tvoří a vystavuje také svou fotografickou volnou tvorbu. Kruh času ho přivedl letos opět do Netolic, kde před šesti roky s touto výtvarnou ofenzívou začínal. Jeho současná výstava výtvarných fotografií potrvá v Muzeu JUDr. Otakara Kudrny do konce července.

Autor vybral na výstavu to nejlepší z dosavadní tvorby, ale více než polovinu prostoru výstavní síně věnoval zcela nové tvorbě. Jednoznačně jde o fotografické fantazie. Ty sice mají jako každá fotografie svůj reálný základ, ale námětem, výběrem rekvizit i zpracováním na počítači jej pozvedávají do říše snů. Přitom se autor chová takříkajíc demokraticky, nevnucuje nic divákovi, spíš mu nabízí prostor, kam ho nemusí, ale může následovat.

Bezmála tři desítky fotografií, z nichž většina je velkoformátových, mají díky citlivé instalaci ve spolupráci se zkušenými pracovnicemi muzea také svůj vlastní prostor, do kterého přijmou diváka. "Mám to tady rád, protože se dámy vyznají v kulturním řemesle, jsou šikovné, jsme na jedné vlně, vaří tu dobrou kávu a podávající k ní skvělé koláče," řekl s úsměvem autor. Zároveň přiznal, že každá veřejná výstava jeho fotografií, což platí i pro tu aktuální v Netolicích, mu pomáhá zhodnotit, co se podařilo, a otevřít další fotografickou cestu.

V loňském roce se fotograf Zdeněk Přibyl zúčastnil čtrnácti výstav, což je jeho nový rekord. Ale o rekordy nejde, spíše o skladbu výstav a místa, kam se svými fotografiemi zavítal. Vystavoval například v Roku u Sušice s padesátkou nejlepších fotografů Šumavy, také společně s fotografy od Vlachova Březí na téma Fotili jsme svět, v Zimní zahradě prachatické Nové radnice historický výběr ze Slavností Zlaté stezky, soubor Klášterní zahrada v Neumanneu ke svým 70. narozeninám jako dárek od boromejek, účastnil se aktivně Výtvarného workshopu Volary a mezinárodní dílny SALVE Prachatice, vystavoval na mezinárodním INTERSALONU v Č. Budějovicích, který je přehlídkou současného evropského umění, a fotografie Prachatic představil spolu s radnicí na ambasádě USA v Praze a v italské metropoli Římě.

V současné době můžeme vidět jeho snímky třeba na radnici v Sušici, v Městské galerii Volary a ve zmíněném Muzeu JUDr. Otakara Kudrny v Netolicích. A další výstavy prý letos budou následovat...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena