Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Otevřela se první etapa nového prachatického bike parku

PRACHATICE – 25/6 2020 - 12:17 – Prachatice dostaly nový bike park. Hřiště je ukázkou dobrovolnické práce ve spolupráci s radnicí a hlavně je velkým dárkem dětem a mládeži.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: LUKÁŠ KARBULKA  

  

Hřiště u střelnice vybudovala skupina dobrovolníků okolo Michala Pilouška a Václava Sosny za podpory radnice. Děti a mládež tu najdou dva okruhy pro malé i větší cyklisty. Jeden z nich obsahuje dřevěné prvky, druhý je vybudován z hlíny a štěrku. Včera se první etapa dočkala slavnostního otevření.



Na otázky o novém bike parku nám odpovídal Michal Piloušk - jak vznikl nápad hřiště vybudovat?
Nápad hřiště vybudovat vzešel ze dvou stran. Na jedné naše firma 4 X Production CZ v zimě vyrobila sadu umělých překážek, které měla sloužit na závodech XTERRA po Evropě. Když ale přišla koronavirová krize a my neměli pro překážky využití, tak jsme hledali prostor, kam bychom je mohli bezplatně umístit a dát k užívání veřejnosti. Paralelně s tím se Vašek Sosna snažil obnovit tradici cyklistické tratě v prostoru u střelnice, kde kdysi stála bikroska. Spojili jsme tak síly a spolu s městem jako třetím partnerem jsme vytvořili tenhle opravdu win win jednoduchý projekt.

Komu je hřiště určeno a co se na něm bude moct dělat?
Primárně je hřiště určeno dětem a dospívajícím cyklistům, ale bavit bude i dospělé. Prostor je zapuštěn do terénu, aby se eliminoval hluk, a zároveň jsou bariéry využity jako klopené zatáčky a nájezdy. Hřiště se skládá z hliněných a umělých překážek. Jsou na něm tři skoky, tři klopené zatáčky a několik pumptrackových hrbů. Při správném používání je ideálním prostředím pro naučení základních cyklistických dovedností.



Jak bude fungovat jeho provoz?
Naše firma jako zapůjčitel pozemku bude i provozovatelem hřiště se vším, co to obnáší. Vstupné nebude vybíráno, celý areál bude veřejně přístupný. Zájemci budou moci přispět přes internet, ale není to zdroj financování, spíše reakce na dotazy přátel, kde můžou tuhle věc legálně podpořit. O údržbu se bude starat naše firma spolu s dobrovolníky, kteří celý areál pomohli postavit. Návštěvní řád upraví také provozní dobu, tak, aby provoz nerušil okolní zástavbu. Jak už jsem ale psal, hřiště je zapuštěné do terénu a cyklistika není hlučným sportem.

Kolik vybudování hřiště stálo?
Náklady jsou opravdu poměrně nízké. Překážky byly tak jako tak vyrobeny naší firmou už v zimě. Výrazně pomohlo město Prachatice a jeho dceřiné firmy s poskytnutím pozemku. Všechny úpravy a tvorbu parku pak dokončily desítky kamarádů dobrovolníků, kterým patří obrovský dík. Věřím, že může být bike park takovou ukázkou, jak jde při spolupráci dosáhnout pěkných výsledků i bez enormních investic ze strany města nebo soukromých firem.

Jak by měl projekt pokračovat?
V současné chvíli jsme postavili první etapu, druhá by měla patřit nejmenším dětem a chceme ji připravit během července. Poslední, třetí etapa, má za cíl propojit tankovku a náš bike park pomocí zhruba tři sta metrů dlouhého singletracku. Tento projekt ještě bude vyžadovat dořešení všech povolení a úředních náležitostí. S realizací počítáme na podzim.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena