Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Račte vstoupit do divadla! Zve vás muzeum loutky a cirkusu

PRACHATICE - 24/6 2020 - 10:16 - Důkazem, že se i v kultuře vrací život k normálu, je nová výstava v prachatickém muzeu loutek a cirkusu. Jmenuje se Račte vstoupit do divadla.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL  

  

Slavnostně ji otevřeli ve výstavním sále v nejvyšším patře muzea na Velkém náměstí v pondělí 22. června. Zahájení se ujal vedoucí divadelního oddělení Národního muzea v Praze Libor Vodička, vernisážové hosty oslovila hlavní autorka výstavy a kurátorka divadelní sbírky NM Markéta Trávníčková. Jejím nejbližším spolupracovníkem byl Kryštof Vanča, dokumentátor a spoluautor výstavy. Na vernisáž přijeli například i muzejníci ze sousedních Strakonic.

S etudou k pobavení, ale i k zamyšlení, vystoupila kurátorka Muzea české loutky a cirkusu v Prachaticích Hana Patrasová. Zaujala v nadsázce vyprávěným fiktivním příběhem Čecha Toníka Dvořáka, který se v Americe rozhodl být nikoli hudebním skladatelem, ale slavným řezníkem. A také se jím stal a jeho špičková díla v oboru, jako například Novosvětská šunka, jsou proslulá dodnes po celém světě a dokonce i ve vesmíru...

Výstava Račte vstoupit do divadla vychází z fenoménu divadelních cedulí, ukazuje jejich historický vývoj obsahový i formální, představuje ceduli a plakát také jako umělecký artefakt. Zároveň je obrazem divadelního života v českých zemích od poloviny 17. do poloviny 20. století. Cedule k představením jsou proto doprovázeny dalšími atraktivními exponáty, ilustrujícími divadelní tvorbu – scénickými a kostýmními návrhy, fotografiemi, vzácnými rukopisy a tisky, realizovanými kostýmy, modely scén, rekvizitami, obrazy a bustami zejména divadelních autorů.

"Důraz je kladen na ty instituce, jejichž historie je podrobně zmapována právě díky divadelním cedulím, jako jsou Stavovské, Prozatímní, Národní a Vinohradské divadlo v Praze nebo kočovné společnosti. Dále se tu představují také meziválečná avantgardní divadla, zámecká a loutková divadla i předchůdci divadelních cedulí, které nazýváme periochy," uvedla hlavní autorka výstavy Markéta Trávníčková.

Muzeum s novou expozicí Račte vstoupit do divadla a stálou expozicí, která propojuje loutkářství, cirkusy a kouzelnictví, je v Prachaticích otevřeno kromě pondělka denně do 9:00 do 17:00 hodin. Výstava divadelních cedulí a plakátů tu bude do 13. září. Očekává se, že návštěvníci budou věnovat pozornost aktuálně platným zdravotně bezpečnostním opatřením. Vítáni jsou tu malí i dospělí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena