Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na Kratochvíli vystavuje Ivana Řandová Svět zvaný Petrkov

KRATOCHVÍLE - 23/6 2020 - 8:49 - Léto na státním zámku Kratochvíle u Netolic pokračuje. O minulém víkendu tu byla otevřena výstava fotografií citlivé autorky Ivany Řandové.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL  

  

Mezi vernisážovými hosty přivítal kastelán Kratochvíle Vojtěch Troup vlídnými slovy zejména psycholožku, kritičku a disidentku komunistického režimu, jednu z prvních signatářek Charty 77 a její pozdější mluvčí Danu Němcovu, dále fotografku Ivanu Řandovou, která vzešla z prostředí undergroundu a prácheňského básníka a spisovatele Ondřeje Fibicha. Nic nevadil ani drobný deštík, který se na přítomné snášel.

V působivém prostředí vstupní věže zámku najdou návštěvníci pod názvem Svět zvaný Petrkov fotografické svědectví Ivany Řandové o pokorné atmosféře legendárního zámečku a statku Petrkova u Havlíčkova Brodu. Tady žil a tvořil český básník, malíř, grafik a překladatel Bohuslav Reynek se svou ženou Suzanne Renaud a syny Danielem a Jiřím, pokračujícími v literární a výtvarné tradici svých rodičů. A je to svědectví autentické, protože autorka a Ondřej Fibich k Reynkovým pravidelně jezdili a dobře je poznali.

Pocítit dech oněch časů, mohli hosté v sobotu v podvečer i v okamžiku, kdy Ondřej Fibich přečetl jeden esej Bohuslava Reynka. Ukázalo se, že názory tohoto všestranného tvůrce, utlačovaného komunistickým režimem, na dobu, život i mladou generaci by obstály v mnoha ohledech i dnes. Ponořit se do atmosféry sídla Renkových na Petrkově - takovou šanci poskytují vystavené fotografie Ivany Řandové. Na jednom velkém snímku si Jiří Reynek čte v knize, kterou mu přivezla Ivana Řandová...

Autorka fotografií Ivana Řandová začínala ve společenství udergroundu a svými snímky ilustrovala samizdat. K tématům její tvorby tak patřily reportáže z koncertů alternativních kapel jako Psí vojáci nebo Garáž. V jejím tvůrčím portfóliu však nechybí ani poctivé krajinářství, hledání duše míst, okouzlení pošumavskými studánkami nebo třeba stavbami selského baroka Jakuba Bursy.

Po otevření a prohlídce výstavy se uskutečnil koncert folkového písničkáře, kytaristy a básníka Jiřího Smrže, jehož tvorba byla několikrát oceněna hudební cenou Anděl. Na housle ho neméně špičkově doprovodil Ben Lovett. Jejich vystoupení ocenili posluchači častým potleskem a odnášeli si z něho zcela nevšední pocity.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena