Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Motoristická stáj volarské radnice dostala další elektromobil

VOLARY - 22/6 2020 - 10:11 - Další krok v elektromobilitě udělalo Město Volary nákupem třetího auta na elektrický pohon. Dva elektromobily už jezdí u Městských lesů Volary.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL  

  

Novým přírůstkem do motoristické stáje volarské radnice je malý elektrický volkswagen a starosta města Vít Pavlík ho přivezl z Prahy minulý týden. "Chceme být trendy a hlavně jezdit bez emisí a s menšími náklady," vysvětlil starosta podporu volarských radních i zastupitelů moderní myšlence elektromobility. "Vysoutěžili jsme VW e-up! v krásné, šedé barvě. Bude dobře sloužit pro jízdy po městě, ale i na střední vzdálenosti, jako třeba do Českých Budějovic," dodal Vít Pavlík.

Pořizovací cena nového auta byla 476 000 korun, dotace z Fondu životního prostředí činí 40 procent, což je zhruba 190 000 korun. Podmínkou je samozřejmě pětiletá udržitelnost investice, což například znamená, že po tu dobu se vůz nesmí prodat. "Něco takového ani v úmyslu nemáme. U nás jsou průkopníkem elektromobility Městské lesy, kde už jezdí dvě taková auta a další dvě mají v plánu. A chceme v tomto směru pokračovat. Zatím budeme nové auto dobíjet v garáži, ale pokračují přípravy na výstavbu veřejné dobíjecí stanice elektromobilů na náměstí. Jako radnice jsme pro to udělali všechny potřebné kroky, další je na e.onu," vysvětlil Vít Pavlík.

Dobíjení elektromobilů a dojezdová vzdálenost jsou častým předmětem debat motoristů. Dojezdová vzdálenost volkswagenu e-up! při plně nabitých bateriích je 240 kilometrů. V praxi to podle starosty může být i mírně víc. Při rychlém dobíjení je vůz plně připraven za 25 či 30 minut, dobíjení ze zásuvky na 220 voltů trvá zhruba osm hodin. To znamená, že baterie se dobijí bez problémů přes noc v garáži. Dobíjet se už dá i na delší cestě, například u supermarketů nebo čerpacích stanic.

"Podle dosavadních zkušeností očekáváme i u nového auta provoz bez problémů. Ve srovnání s auty se spalovacími motory navíc úspornější a čistější vzhledem k životnímu prostředí. Proto můžu klidně říct - zlatý elektromobil," uvedl starosta Vít Pavlík, který je také známým motoristickým fanouškem. Rozhodně si však nemyslí, že klasické spalovací motory jsou mrtvé. Elektromobily považuje prostě za jeden ze segmentů výroby automobilů.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena