Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Řopík Honzík na Somarském mostě opět láká k návštěvě

SOUMARSKÝ MOST - 12/6 2020 - 00:00 - Už druhý týden za sebou vítá denně mimo pondělí návštěvníky Muzeum lehkého opevnění, tzv. řopík Honzík, na Soumarském mostě.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: KIC Volary  

  

Lehké opevnění vzor 37, lidově nazývané řopík, což vzniklo z Ředitelství obranných prací (ŘOP), je železobetonová pevnůstka z velmi kvalitních materiálů. Řopíky se budovaly v průběhu 30. let minulého století v rámci výstavby československého opevnění v reakci na politický vývoj a výboje nacistického Německa.

Opravený a kompletně vybavený bunkr na Soumarském mostě z roku 1938 nabízí jak poutavý výlet do minulosti, tak výstavku až několika desítek různých pěchotních zbraní. "Oproti loňskému roku tu byl pro ně vybudován nový výstavní pult a sbírka zbraní se dále rozšířila. Nově zde najdeme například opakovací pušku vz. 24, pistoli vz. 52, ruskou opakovací pušku Mosin Nagan nebo poměrně vzácný kulomet vz. 52," uvádí se na fb Kulturního a informačního centra Volary.

Všechny zbraně mohou návštěvníci vzít do ruky. Ti opravdu zapálení si tu můžou i zastřílet ze vzduchovky. Muzeum je oficiálně otevřeno každý den v týdnu kromě pondělí, od 10:00 do 17:00. Ze zkušenosti je však známo, že tu většinou uspějete jak hned po ránu, tak třeba i kolem osmé hodiny večerní...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena