Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Fotografické ohlédnutí za Slavnostmi solné Zlaté stezky

PRACHATICE - 5/6 2020 - 9:51 - Letos Slavnosti solné Zlaté stezky v Prachaticích kvůli koronaviru nebudou. Připomíná nám je však nová fotografická výstava v Zimní zahradě radnice.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL a VLADIMÍRA BLAŽÍČKOVÁ  

  

A připomenutí je to opravdu milé. "Koronavirová krize a hlavně starost o zdraví a bezpečnost aktérů, návštěvníků a hostů Slavností solné Zlaté stezky, kterými si připomínáme renesanční minulost našeho města, nám zabránily uspořádat letos jejich jubilejní ročník. Chceme je však lidem připomenout touto výstavou, která bude přístupná do konce června," řekla vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková.

Její kolegyně Vladimíra Blažíčková a Miroslava Le Guen, nahlédly pozorně do archivu fotografií, které odbor pečlivě shromažďuje, a vybraly kolekci snímků z dosavadních 29 ročníků slavností. "Většina fotografií od šesti autorů a Fotoklubu F2,8 Prachatice je z posledních šesti až osmi let, některé jsou ale i starší," sdělila Vladimíra Blažíčková.
Zajímavých fotografií je na výstavě v Zimní zahradě opravdu hodně. Najdeme mezi nimi ale také například návrh pozvánky na letošní neuskutečněný 30. ročník Slavností solné Zlaté stezky z dílny zkušeného grafika Milana Maurice. Nechybí tu ani miska se solí, výzdoba se znaky Prachatic a Zlaté stezky, ukázka výzbroje soumarů provázejících karavany a novodobé dřevěné prostice, ve kterých se každoročně přepravuje sůl na slavnosti z partnerského bavorského Grainetu.

Řada pěkných snímků ze slavností je ještě připravena, vystavit se totiž v komorní galerii v prvním patře prachatické Nové radnice podařilo vlastně takový výběr z výběru. Není proto vyloučeno, že další fotografie bude moci veřejnost ještě letos shlédnout při nějaké speciální příležitosti. Nechme se tedy překvapit.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena