Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Česká píseň gratulovala Blance Jesenské k 90. narozeninám

PRACHATICE - 13. listopadu 2019 - 15:29 - Zpívala s Járou Božkem i Českou písní, koupala se v La Manche a šéfovala "hudebce". Paní Blanka Jesenská oslavila 90. narozeniny.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   Jako vždy ke "kulatinám" jí přišli poblahopřát přátelé ze smíšeného pěveckého sboru Česká píseň - za všechny Jaroslav Dárek Černý a jeho kolegyně Jana Neužilová. A to ve čtvrtek 7. listopadu a s velkou kyticí. Přáli jí hodně zdraví, štěstí a výdrž nejméně do stovky! U kávy a dobrého vína se v bytě paní Jesenské i s jejími dcerami Blankou a Jitkou dobře sedělo a ještě lépe povídalo. A samozřejmě vzpomínalo.

   Nejživější vzpomínky má oslavenkyně Blanka Jesenská na své mládí u Lipna. Totiž u řeky Vltavy, která jim tenkrát v Bližší Lhotě tekla vlastně pod okny. Byla se tam s dcerami před šesti roky podívat. Přesně si pamatovala, kde stála budova železniční stanice, kam se chodilo do školy a později tancovat na plesy. Zejména jí utkvěly v paměti události roku 1938, kdy se blížily velké společenské změny. "Moc ráda bych se také ještě podívala na Vítkův kámen na pravém břehu Vltavy, na ten jsem vždy z dálky koukala a měla ho ráda," řekne paní Jesenská.

   Další životní cesta ji zavedla do Horního Dvořiště. "Je to docela památné místo. Při návratu do republiky tady poprvé z vlaku vstoupil na českou půdu první československý prezident Tomáš Garigue Masaryk. Však tam má na nádraží také bustu na památku," je dobře informovaná paní Jesenská.

   V Prachaticích žije Blanka Jesenská už 59 let. Celých 14 let, od roku 1971 do roku 1984, byla ředitelkou Lidové školy umění, dnešní Základní umělecké školy v Prachaticích, neboli "hudebky", jak říká. "Nebylo to pro mně vždycky jednoduché, ráda jsem dělala hudbu, ale to papírování, spojené s prací, to mě hodně ubíjelo," říká ještě dnes se zábleskem v oku. A hned naváže informací, že kapelu jim založil hudební skladatel a muzikant Jaroslav Heřman. Kapela se podle jejích slov také nejdřív hledala.

   "Hráli jsme třeba na Kandláku, a taky v hotelu s parketem Černý kříž v Prachaticích. Pamatuji si, že kamarád Standa Stiebler mi na vystupování koupil krásnou halenku v barvě slonové kosti," vzpomíná. Pak přišlo TORNÁDO, tedy Taneční orchestr Národního domu v Prachaticích. "Máma zpívala s Járou Božkem, který Tornádu šéfoval, dřív než já," upozorňuje dcera, zpěvačka Jitka Jesenská, dnes Rydvalová, která ve své úspěšné pěvecké kariéře pokračuje a zpívá s českým hudebním vokálním souborem Linha Singers. Také dcera Blanka je stále aktivní, i když je už v důchodu, žije v Českých Budějovicích a nejčastěji vypomáhá v mateřské škole.

   "Paní Jesenská s námi zpívala patnáct let," říká Jaroslav Dárek Černý. Se sborovým zpěvem z Prachatic se dostala častokrát i do světa. Ráda si vzpomíná, že se dokonce koupali na britské straně kanálu La Manche u Doveru. Usměvavá a příjemná paní Blanka nežije ale jenom ze vzpomínek. Stále se zajímá o kulturní dění nejen v Prachaticích, ale třeba i v hlavním městě republiky v Praze.

   "Máma pravidelně sleduje televizní vysílání TV z metropole, což je souhrn nejdůležitějších událostí v Praze vždy za uplynulý týden. "Je pořád jako encyklopedie, když něco nevíme nebo si těžko vzpomeneme, tak nám pomůže," shodují se Blanka s Jitkou. A když je hezky, klidně si paní Jesenská dojde třeba ke Kaufu na zmrzlinu...

   Dodejme ještě, že na každé narozeniny chodí paní Jesenské popřát spolu s dalšími gratulanty i její bývalá kolegyně z "hudebky" Libuška Holcová, která se ni stará a pomáhá jí po celý rok. K přání pevného zdraví do dalších let oslavenkyni Blance Jesenské se s radostí připojuje i naše redakce!

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena