Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Další obnovené kříže Šumavy se dočkaly žehnání

ŠUMAVA – 4/6 2020 - 16:58 – Volarský farář otec Karel Falář nedávno požehnal dalším třem zrestaurovaným křížkům na Šumavě. Obnovil je Stanislav Schneedorf.

      

   Text: LADISLAV BERAN a TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytla Lucie Rambousková  

  

Další tři obnovené křížky na Šumavě září novotou a dočkaly se i požehnání od kněze římskokatolické církve. A to U Mlýnů, Radvanovic (Schillerschag) a Horního Cazova (Oberzassau) u Českých Žlebů. A všechny tři zrestauroval Stanislav Schneedorf, který se postupné obnově šumavských křížů a kapliček věnuje několik desetiletí. Na kontě už jich má padesát. Narodil se v roce 1936 ve Strakonicích, ve Volarech žije už jedenáct let a je velkým milovníkem Šumavy.



Myšlenku na obnovování křížků potkal Stanislav Schneedorf už v roce 1989. Hledá je často v zaniklých šumavských vesnicích. „Vyhledávám si v mapách původní rozmístění domů, a když někde v mapě objevím křížek či kapličku, vypravím se tam. I když jsem vůbec nikoho z lidí, kteří zde kdysi dávno žili, neznal, přečtu si o jejich docela těžkém, skromném životě na stránkách zaniklých obcí či v „kohoutím kříži“ a mám radost, když se mně podaří některou malou památku na tyto dávné obyvatele vzkřísit do původní podoby. V podstatě jsem ateista a solitér, toulání šumavskou divočinou mně přináší duševní uspokojení, radost a potěšení. Je pravdou, že s několika obnovenými křížky a jejich postavením mně pomohli ochotní přátelé,“ řekl v prosinci loňského roku pro volarský městský zpravodaj. 



„Obrázky, křížky a další drobnosti, které doplňuji v průběhu obnovy do výklenkových kapliček, dostávám od známých a také občas nalézám ve špatném stavu v rozpadlých objektech. Svaté obrázky Madony, které jsem zabudoval do několika výklenkových kapliček, nejdříve zrestauruji, následně nechám v tiskárně upravit na potřebný rozměr, vytisknout na nejvhodnější a netrvanlivější podklad a ve finále umístím do výklenku dané kapličky,“ dodal.



Požehnání křížkům zahrnovalo i hudební vstoupení skupiny Husmeni se Slávkou Tomešovou. „Připomeňme si Boží rozhodnutí, že kříž má být viditelným znamením Boží moci a milosrdenství. Při pohledu na kříž uvažujeme o tom, že na něm dovršilo dílo spásy,“ řekl při žehnání křížům otec Karel.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena