Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Opravovali pražský orloj a nyní také hodiny na gymnáziu

PRACHATICE – 1/6 2020 - 10:48 - Historické věžní hodiny prachatického gymnázia se dočkaly nového mechanismu. Natahovací stroj nahradil elektrický nátah.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytlo Gymnázium Prachatice

  

   Budova prachatického gymnázia přivítala nedávno nový elektrický stroj, který už rozpohyboval ručičky historických věžních hodin. Elektrický nátah nahradil starý mechanismus hodin, který musel být natahován každých dvacet čtyři hodin.

   Stroj hodin byl stejně starý jako samotná budova školy, tedy z roku 1897. Výměna stroje hodin byla o to zajímavější, že nový mechanismus dodala firma, která vyrobila i ten předchozí. „Náš školník před výměnou stroje našel, kdo stávající stroj vyrobil. Zjistili jsme, že firma stále existuje, a tak jsme ji kontaktovali,“ popsala netradiční událost ředitelka Gymnázia Prachatice Jana Dejmková.

   Firma Ludvík Hainz se následně na stroj přijela podívat a poté vyrobila nový elektronický nátah. Firma vznikla už v roce 1836 a v letech 1865, 1945, 1994, 2005 a 2018 provedla mimo jiné generální opravu Staroměstského orloje a zároveň pečuje o jeho nepřetržitý chod stejně jako o dalších 80 věžních strojů jenom v Praze.

   Starý stroj je bohatě zlacený ve skleněné skříni a v zachovalém stavu. „Firma ze stroje byla nadšená a potvrdila, že to je jedna z jejich nejlepších prací,“ dodala Jana Dejmková. Škola dále plánuje s firmou opravit i ciferník hodin. Tato oprava se uskuteční, až když bude vystavěno lešení připravované celkové rekonstrukce budovy bývalého německého gymnázia, o které jsme vás před týdnem informovali. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena