Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Malinová všehochuť v Muzeu JUDr. O. Kudrny v Netolicích

NETOLICE - 1/6 2020 - 9:37 - Muzeum JUDr. Otakara Kudrny v Netolicích otevřelo sezónu výstavou fotografií Václava Maliny nazvanou Malinová všehochuť. Potrvá tu do 28. června.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Fotograf Václav Malina se vrátil do netolického muzea po létech. Vystavoval tu ve stejném prostoru v roce 2002. Hra čísel kouzelná způsobila, že při jeho návratu v roce 2020 jsou opět nuly a dvojky. Ovšem v řadě vystavených snímků z mnoha fotografických oborů je Václav Malina jasná jednička. Platí to například o jeho portrétech rockových a dalších osobností. Proto také výstavě vévodí velký portrét skromného velikána české kultury Zdeňka Svěráka. Celou výstavu šil Václav Malina originálně členité výstavní chodbě muzea doslova na míru.

   "Hola, hola, zde Malina volá," zahájil autor náš rozhovor a stačil ještě říci, že je to malá výstava. Otevřena měla být už prvního května, pak bylo zahájení přeloženo na červen, ale nakonec byla zpřístupněna 13. května.

   "Liptákov a po Benedě Netolice jsou moje obce nejmilejší, řečeno s klasikem. Takže jsem cítil, že by to chtělo něco speciálně pro Netolice, co třeba ještě nikde nebylo. Nechal jsem se oslovit prostorem v muzejní chodbě, který nabízí možnost rozdělit celek výstavy do jednotlivých sekcí, vystavit od každého něco, a proto ta Všehochuť v názvu. Nemohl jsem samozřejmě pominout původní oblast, kdy jsem hodně fotil rockové koncerty a rockové interprety. Jsou tam poměrně nové fotky a oproti těm dřívějším jsou velkoformátové a na plátně. Co se týče osobností, tak je tam především dominantní velká fotografie pana Zdeňka Svěráka, jako reprezentanta lidí z kulturního dění, které fotím a kterých si vážím. A navíc je to focené pod Husovou skálou, takže ta fotka má vazbu na region, kterou mám rád, na Prachaticko a jižní Čechy. Vlastně úplně všechny vystavené fotografie vznikly tady," odpověděl Václav Malina na otázku, co uvidí návštěvníci jeho výstavy.

   Dostali jsme se i k tomu, co musí mít typická "malinová" fotka od Václava Maliny. "Musí být na ní něco vidět a musí mít náboj, určitou energii. Co si z toho divák odnese, už nechám na něm. A když bude mít odvahu, tak si může odnést z výstavy i nějakou fotografii, protože některé jsou i prodejné. Jiné zase budou putovat dál po výstavách a k mání nejsou. Pokud diváka fotka osloví, jsem i já k oslovení..."

   Hlavní díl současné netolické kolekce Václava Maliny tvoří fotografie z jihočeského venkova, který má svoje kouzlo, a část z nich vznikla pro Muzeum venkovského života v Předslavicích. I tyto snímky se přímo hodí do netolického výstavního prostoru.

   Milovníci dobré fotografie s nábojem by si netolickou výstavu fotografií Václava Maliny rozhodně neměli nechat ujít. Na Netolice pak letos navážou další autorovy výstavy.
"Protože se nám posunula výstava Fotografové od Vlachova Březí, tak tam, myslím že začátkem června, bude další příležitost. Letos jsou dvě témata - Krásy přírody a Makro, tak bych tam rád dvě tři ukázky pověsil. "Pokud jde o to makro, brouky a ještě k tomu zblízka nefotím - nic proti Beatles, ty bych si docela rád zafotil. Nožička od broučka nebo berušky - to ve Vlachově Březí ode mně nebude," říká fotograf Václav Malina a dodává: "Pokud někdy vystavuji v říjnu, tak rád připomínám svoji kolekci Čechové, a ta by mohla být právě v říjnu v Zimní zahradě Městského úřadu v Prachaticích. A měli by to být Čechové se zaměřením na Čechy právě v Prachaticích."

   Tak se máme na co těšit. Výstava je v Muzeu JUDr. Otakara Kudrny v Netolicích otevřená od úterka do neděle, od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena