Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  O Kralově vile se bude jednat až v závěru programu

PRACHATICE – 29/5 2020 - 12:12 – Otázka vloupání do Kralovy vily v Prachaticích se ve středu 3. června dostane na jednání prachatického zastupitelstva.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Spolek Živá Vila, který ve vile organizoval v minulosti kulturní akce, na jednání svolává prostřednictvím facebooku i veřejnost, aby vilu přišla podpořit. Jednat se bude od čtrnácti hodin v sále Národního domu. Veřejnost, která by se ke způsobu využívání vily chtěla vyjádřit, si ale bude muset zřejmě počkat do pozdních odpoledních hodin a zřejmě až do večera.

   Starosta, který zastupitelstvu předkládá program, body týkající se vily zařadil až na závěr. Nejprve budou na programu body překládané koalicí a opoziční body přijdou na řadu až poté. Z osmadvaceti bodů programu je nyní až sedmnáctý bod prvním, který předkládá opozice. Při rychlosti, jakou zastupitelstvo obvykle jedná, se dá čekat projednávání opozičních bodů nejdříve po osmnácté hodině.

   Vila je pak na programu v bodech 21 a 22. V bodě 21 bude Robert Zeman navrhovat vypsání nového výběrového řízení na nájemce vily. Otázky pronájmů jsou zákonem o obcích vyčleněny pouze pro radu města, kterou ovládá koalice. Existuje ale postup, při kterém by o pronájmu mohlo rozhodnout přímo zastupitelstvo jako nejvyšší orgán města, a ten se bude snažit Robert Zeman prosadit. V bodě 22 chce pak Barbora Koritenská navrhovat, jak nově vilu zabezpečit.

   Do vily se podle dostupných informací v posledním více než měsíci několikrát dostali drogově závislí lidé. Také byla dlouhé týdny bez kontroly. První případ vloupání navíc Technické služby a město oznámily policii pouze jako přestupek poškození vstupních dveří se škodou 250 korun. Mediím však vedení města i Technických služeb tvrdí, že po vloupání se ve vile neuklízelo kvůli vyšetřování a to přesto, že vyjádření policie je usvědčuje, že trestný čin se tu neřešil.

   Vzhledem k reakci, kterou případ vloupání vzbudil na sociálních sítích a jakou kritiku za to vedení města sklidilo, lze očekávat, že jednání zastupitelstva o vile se bude odehrávat v bouřlivější atmosféře.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena