Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Tyláci se letos vrátí na Kratochvíli se skvělým Saturninem

NETOLICE - 25/5 2020 - 10:43 - Ochotníci z Netolic se na opožděnou sezonu na Kratochvíli těší stejně jako každý rok. Jejich cílem bude opět pobavit své tradiční diváky.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytla Zuzana Leherová

  

   Restrikce kvůli koronaviru se pomalu uvolňují a Spolek divadelních ochotníků TYL Netolice se chystá na oblíbená letní divadelní představení na Kratochvíli. Bohužel letos jich nebude tolik jako v uplynulých sezonách. „Na zájezdy do okolních obcí a obvyklé štace letos Tyláci po dohodě s pořadateli nepojedou. A jestli bude letos něco jinak - to se uvidí, jaké podmínky budou v červenci nastaveny,“ uvedla pro PRACHATICKOnews.cz principálka souboru Zuzana Leherová.

   Na letošní sezonu měli Tyláci jiné plány. „V lednu jsme začali zkoušet takzvanou koňskou operu Jiřího Brdečky Limonádový Joe. Máme hotové krásné kulisy, pořízené kostýmy a pak začal v báru houstnout dým a od března jsme už zkoušet nemohli,“ vysvětlila Zuzana Leherová. Milovníci divadelního léta však nemusí zoufat, protože i tak bude spolek opět vystupovat v zahradě zámku Kratochvíle.

   Kvůli nedostatku času na přípravy nové inscenace budou ale Tyláci hrát stejně jako loni povedenou hru Saturnin. Na celkem osm divadelních večerů se můžou milovníci divadla přijít podívat mezi třetím až dvanáctým červencem vždy ve dvacet jedna hodin. „Snad humor Zdeňka Jirotky, potažmo sluhy Saturnina a dalších, ve stejnojmenné úspěšné komedii, vykouzlí i letos úsměv na tváři,“ přeje si za všechny Tyláky Zuzana Leherová.

   Tyláci, kteří sídlí od roku 1869 v historické budově netolického divadla, mají velmi bohatou historii. Kořeny netolického divadla sahají až do konce osmnáctého století, kdy zde vystupovali převážně studenti. Netolické divadlo bylo založeno v první polovině devatenáctého století netolickým rodákem a přítelem J. K. Tyla Josefem Kudrnou. Za tu dobu se může divadlo pochlubit celou řadou vynikajících herců, kteří na jeho prknech účinkovali. Snad těmi největšími hvězdami byli hlavně prvorepublikánští herci jako Jindřich Plachata, Theodor Pištěk nebo krásná Nataša Gollová. V současné době má spolek třicet pět členů a sídlo divadla se od roku 2010 velmi pozvolna opravuje.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena