Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  STAROSTA: Do Kralovy vily se někdo vloupal, řeší to policie

PRACHATICE – 24/5 2020 - 8:25 – Do Kralovy vily se dostali drogově závislí. Podle starosty se do ní někdo vloupal. Případ oživuje diskuse o vile a způsobu jejího využití.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Prachatická zastupitelka Barbora Koritenská včera veřejnost a média upozornila na děsivý stav Kralovy vily v prachatické Nádražní ulici. Podle ní se do ní dostali drogově závislí a způsobili zde velký nepořádek a škody. Ve vile to včera vypadalo jako po dlouhodobém zneužívání objektu bezdomovci nebo sociálně nepřizpůsobivými lidmi. Informovali jsme ve zprávě: OBRAZEM: Z Kralovy vily se stalo doupě drogově závislých.

   Podle reakce starosty Martina Malého tu došlo ke vloupání. „V minulém týdnu došlo k neoprávněnému vniknutí do objektu v Nádražní ulici známém jako Kralova vila. Záležitost byla oznámena policii a v této době probíhá vyšetřování,“ uvedl starosta bez bližších podrobností pro PRACHATICKOnews.cz. Informace o tom, proč zůstal objekt neuklizen a nezabezpečen už ale Martin Malý neměl a odkázal nás na Technické služby města Prachatic, které objekt využívají jako sklad.

   Případ oživuje diskuse o vile a zejména úvahu o tom, jestli využívání objektu jako sklad, malá péče o něj, a to, že v něm chybí lidská aktivita, k němu nepřitahuje pozornost nepřizpůsobivých, zatímco využívání vily spolkem Živá Vila tomu bránilo. A to hlavně v souvislosti s tím, že objekt se nachází u autobusového a železničního nádraží a chodí kolem něho i děti a v okolí jsou provozovny prachatických podnikatelů ale třeba i veterinární ordinace.

   Zastupitelka Barbora Koritenská, která na stav vily upozornila, už avizovala, že otázku vily a jejího využívání opět otevře na jednání zastupitelstva města 3. června v Národním domě. Spolek Živá Vila navíc v Prachaticích chystá festival kulturních akcí, které mají na stav vzácné vily upozornit. Konat se bude na konci prázdnin pod mottem VZALI JSTE NÁM VILU - BEREME SI MĚSTO.

   Toto motto ukazuje, jak se z vily a aktivit mladých lidí v ní stala ve městě ožehavá politická otázka. To, že radnice v čele se starostou Martinem Malým aktivity ve vile dost necitlivě zastavila, ji stálo většinu v zastupitelstvu. Z Živé Vily se totiž rekrutovalo sdružení Živě Prachatice, které v minulých volbách dostalo přes 13 procent hlasů a společně s posílením ODS stálo za tím, že koalice Nezávislých, ČSSD a ANO se stala menšinovou a závislou na jednom komunistickém hlasu. Stav vily tak podřezává dál větev pod koalicí, jak u jejích nevoličů, tak také u jejích voličů, protože mít drogově závislé ve vile se starostovým voličům nebude líbit ani trochu.

   A to vše za situace, kdy je celkem zřejmé, že Technické služby města Prachatic vilu akutně nepotřebují a stavba přeložky, kvůli které radnice trvá na demolici vily, je v nedohlednu a prakticky nereálná. Projekt přeložky není připraven majetkově, ani projekčně a navíc není dokončen, protože končí zhruba dvě stě metrů od napojení na obchvat města. A především pak zjevně není v prioritách Jihočeského kraje, coby investora, který stavu odkládá už minimálně dvacet let.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena