Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Splněné novoroční přání: Postele pro pohořelé z Lenory

LIPNO, LENORA - 22/5 2020 - 10:21 - Stezka korunami stromů na Lipně splnila ve čtvrtek 21. května první přání z letošního novoročního výstupu. Senioři z Lenory dostali nové postele.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   "Během letošního novoročního výstupu na Stezku korunami stromů měli návštěvníci novou možnost vyplnit takzvaný List splněných přání. Jemu svěřili své prosby a věřili, že právě ta jejich bude v rámci naší soutěže vylosována. Přání se nasbírala téměř stovka, a tak přibližně každé osmé z nich má možnost být vylosováno. Zavázali jsme se totiž losovat každý měsíc jedno přání," vysvětlila nám event manažerka společnosti Lipno Servis Olga Kneiflová.

   V lednu vylosovali zástupci společnosti, která spravuje lyžařské areály, vleky, výuku zimních sportů, lyžařskou školu, a dále kempy a autokemp, rekreační střediska, plavecké bazény, sauny, plavecký areál a půjčovny sportovních potřeb, prvního šťastného výherce tohoto nového projektu. Stala se jím Věra Tománková z Volar. A co že si přála? Nebylo to nic pro sebe.

   "Moc jsem chtěla pomoci lidem z Lenory, kterým při hrozném požáru domu, kde bydleli, shořelo vloni v říjnu veškeré vybavení bytu. Dlouho jsem přemýšlela, zvažovala jsem i finanční pomoc, až jsem dostala nápad na nové postele pro ně. A to jsem také napsala na Nový rok do Listu splněných přání na Stezce korunami stromů. Abych pravdu řekla, velké naděje jsem si nedělala, v životě jsem nic nevyhrála a všechno jsem si musela odpracovat," řekla nám Věra Tománková.

   Společnost Lipno Servis v rámci projektu Splněných přání se Stezkou korunami stromů nevšední přání skutečně splnila, a tak se mohla ve čtvrtek odehrát na terase rodinného domu v Lenoře malá slavnost. Manažerka Olga Kneiflová tady se svými spolupracovníky předala dvě nové postele seniorům, manželům Ludmile a Fritzovi Karpfovým z Lenory, kteří našli dočasné útočiště v rodině své dcery, u Barborky a Petra Horákových. Byly u toho tři televizní štáby a řada novinářů a fotografů. A nemohli jsme chybět ani my.

   "Ráno jsem byla trochu nervózní, ale teď už je to velký svátek," řekla se šťastným úsměvem Ludmila Karpfová a dodala: "Naši mladí nás mají rádi, my je taky, ale vlastní bydlení bude také fajn." A na to mají Karpfovi, bývalá učitelka zdejší základní devítileté školy a rodák z Lenory, někdejší brusič skla v místní slavné sklárně, opravdu šanci. Měli by totiž dostat jeden bytů, který radnice nechává upravit z bývalého zdravotnického střediska. "Až do výbuchu a požáru jsme bydleli ve vlastním bytě, teď to bude nájemní bydlení, ale jsme za něj moc rádi," dodala Ludmila Karpfová.

   Paní domu přinesla na stůl bábovku s kousky čokolády, kávu, bonbóny pro děti - taková chvíle se přece musí oslavit. Mezi řečí se ukázalo že to byla právě Ludmila Karpfová, která jako první pomáhala při obnoveném pečení v historické lenorské peci, a to jak Václavovi Mrázovi, tak jeho pokračovateli, mistrovi pekařskému Augustinu Sobotovičovi. Vyhlášené lenorské houstičky pletené z jednoho pruhu těsta pocházejí z kuchyně její maminky. "Můj muž, který se hůř pohybuje, se vždycky rád díval na pečení přímo z našeho balkonu. Při požáru jsme zachránili jen to, co jsme měli na sobě. Shořely i fotografie z pečení. Ale budeme mít zase střechu nad hlavou, nové postele, a k tomu milou rodinu i přátele," dodala Ludmila Karpfová s leskem v očích.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena