Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Netolický starosta je vyšetřován kvůli promlčení přestupků

NETOLICE – 20/5 2020 - 18:14 – Podle informací našeho internetového deníku čelí starosta Netolic Vladimír Pešek trestnímu stíhání. A to kvůli promlčení přestupků.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ, foto PRACHATICKOnews.cz

  

   Na netolické radnici došlo v roce 2015 k několika po sobě jdoucím rozhodnutím a chybnému výkladů zákonů a špatnému pochopení situace, což způsobilo, že přestupková komise přestala projednávat přestupky, které jí poslala policie nebo strážníci. A 27 jich proto skončilo promlčením bez potrestání pachatele.

   Policie se k případu v podstatě vůbec nevyjadřuje. „V uvedené věci stále probíhá trestní řízení, poskytnutí bližších informací by mohlo vést k maření vyšetřování,“ uvedla policejní mluvčí Martina Joklová. Vladimír Pešek na naši žádost o vyjádření už měsíc nereaguje. Naše redakce ale dostala informaci o jeho stíhání od důvěryhodného zdroje.

Netolický starosta Vladimír Pešek na jednání netolického zastupitelstva.

   Policie v případu nejprve navrhla obžalovat tajemníka netolické radnice Tomáše Koblence. Ten skutečně před soudem stanul, ale prachatický okresní soud ho loni viny zprostil a krajský soud na podzim verdikt potvrdil. Pravomocný rozsudek pak konstatoval, že za přestupkovou komisi nese odpovědnost ze zákona starosta a že komise nezanikla a měla dál fungovat i po organizačních změnách na radnici.

   Nové vyšetřování je podle našich informací vedeno právě proti Vladimíru Peškovi. Ten před zvolením starostou pracoval jako cizinecký policista. Pokud je jím stále, na což nám neodpověděl, a byl by za promlčení přestupků pravomocně odsouzen, hrozilo by mu, že u policie skončí a přijde o výsluhu.

   Případ se vleče roky a není zřejmé, proč to tak je. Podle rozsudku prachatického soudu se zdá celkem jasné, kde je vina. „I když je komise rady obce obecně ze své činnosti odpovědná radě obce, ve věcech výkonu přenesené působnosti na svěřeném úseku odpovídá podle paragrafu 122, odstavce 5 OZř starostovi,“ uvedl soud v pravomocném rozhodnutí.

   Není proto vůbec jasné, proč byla žaloba podána původně na netolického tajemníka Tomáše Koblence. Kvůli protahovaní případu už byl podán i podnět na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Ta ale podnět předala na prachatické okresní státní zastupitelství, které případ dozorovalo a to žádné průtahy nenašlo.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena