Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatickou Skalku čeká trh a oslava místní produkce

PRACHATICE - 13. května 2020 - 10:30 – Do života Prachatic se opět vrací oslavy místní produkce. A to v sobotu na Skalce. Těšit se můžete třeba na semínkovnu nebo džemy.

      

   Text a foto: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Na Skalce se v sobotu 16. května od deseti hodin dopoledne uskuteční už čtvrtý farmářský trh a oslava místní produkce, kterou připravuje dubský IMPAKT. Počasí meteorologové slibují zatím slunečné a tak by trh mohl jako první prozářit v Prachaticích šedivou a život ubíjející atmosféru vládních restrikcí.

Na otázky nám za organizátory odpovídala Kateřina Kulhánková Čejková. Na jakou produkci se může veřejnost těšit?
Sezóna začíná a tak tedy hlavním sortimentem budou sazenice – všeho možného. Z řemeslných výrobků jsou novinkou proutěné košíky pana Dunovského – tradiční řemeslo nejvyšší kvality.

Bude připraven i další program?
Vzhledem k vládním opatřením, kdy jsou zakázané doprovodné programy, není tentokrát možné realizovat na místě dílny, jak tomu bylo v minulém roce - šití látkových pytlíků a tašek, výroba a pečení hnětýnek, výroba svíček ze včelího vosku. Doufáme, že si to vynahradíme příště!

Kolik podobných oslav místní produkce už jste připravili? Plánujete tyto oslavy dlouhodobě?
V minulém roce proběhly oslavy tři v září, říjnu a listopadu. Letos nám dosud nepřál nouzový stav - chtěli jsme začínat na první jarní den. To by se teď mělo změnit a oslavy plánujeme každý měsíc, vždy třetí sobotu. Změna programu je vyhrazena vzhledem k počasí – pokud by měl být hustý nepolevující déšť, akci bychom přesunuli na jiný termín.

Co je jejich cílem a jaký je zájem?
O akce v minulém roce byl stoupající zájem, a tak i letos předpokládáme živý zájem veřejnosti. Cílem akcí je umožnit setkávání s místními pěstiteli a výrobci, podpořit místní ekonomiku, upozornit na kvalitní lokální výrobky a potraviny. Léta jsme při všech anketách žádali představitele města Prachatice o pravidelné farmářské trhy. Postoj vedení města je stále stejný - prý není zájem ze strany prodejců ani ze strany veřejnosti. A protože už jsme třikrát dokázali, že zájem je na obou stranách, pokračujeme a doufáme, že se organizace v budoucnu ujme město, které má odpovídající zázemí od technického - například stánky až po propagaci. Rádi předáme štafetu! Naší ambicí není trhy organizovat, ale navštěvovat :-)

A poslední věc - jak to bude na akci vypadat z hlediska epidemiologických opatření?
Všichni prodejci jsou informování o předepsaných opatřeních: Stánky musí být vzdálené nejméně dva metry a stejný je rozestup, který mají mezi sebou dodržovat lidé čekající ve frontě. Platí zákaz prodeje jídla a pití určeného ke konzumaci na místě. Všichni prodejci musejí mít roušky a rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků. Každý stánek musí zajistit dezinfekci na ruce. Jsou zakázané doprovodné programy a ochutnávky. Nebude možné na místě konzumovat potraviny, jako tomu bylo u minulých oslav. Vše bude zabalené - s sebou". Návštěvníci by měli dodržovat rozestupy. Konzumace zakoupeného zboží je možná ve vzdálenosti 10 m od místa prodeje. Přidanou hodnotou loňských oslav bylo setkávání, tentokrát musíme návštěvníky žádat, aby se zde zdržovali jen omezený čas a drželi se od sebe dál. I tak věříme, že nákup na čerstvém vzduchu bude oproti nákupu v supermarketu pro všechny osvěžující!

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena