Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Park posiluje ochranu tetřívka. Na Šumavě už je jich jen 50

ŠUMAVA - 8. května 2020 - 12:06 - Ohrožený tetřívek obecný má na Šumavě už jen padesátičlenné zastoupení. Park proto od letošního roku přistupuje k jeho větší ochraně.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytla Správa NP Šumava

  

   Tetřívek obecný je druh středně velkého hrabavého ptáka. Velikostí je srovnatelný třeba s kurem domácím, ale na rozdíl od kura je ohroženým druhem po celém území České republiky. Samec se od samičky liší velikostí a také tmavším zbarvením a v období toku nesmí být rušen. Správa parku proto omezuje vstup do tokanišť a žádá turisty, aby nechali tetřívka na jaře na pokoji.

   „Jarní tok tetřívků, který probíhá od konce února, někdy poloviny března, až do konce května, je společně s přezimováním jednoznačně nejcitlivějším obdobím jeho života. Na to, aby se kohoutek dokázal spářit se slepičkou, má velmi málo času,“ vysvětlil ornitolog Správy Národního parku Šumava Aleš Vondrka.

   Kromě krátkého času na páření narušuje proces množení tetřívka také přítomnost člověka na tokaništi. „Tok tetřívků je sociálně komplexní záležitost, kterou lze snadno narušit. Tok začíná brzy ráno ještě před východem slunce. Slepičky mají navíc velmi krátkou plodnou periodu, která trvá jen několik málo dní. Pokud v této periodě nedojde k oplození slepičky, tak ta pro daný rok z reprodukce vypadává,“ dodal Aleš Vondrka.

   Na území, kde tetřívci žijí, v minulých letech proudily davy turistů i amatérských fotografů. Není se přitom co divit, protože podle mluvčího NP Šumava Jana Dvořáka jde o atraktivní podívanou. Například opravdu zajímavé dvoření samečka před samičkou trvá až desítky minut. Právě v tomto časovém úseku může fotograf pořídit povedené snímky, bohužel tím pak může páření přerušit a celý jeden den na páření je zmařen.

    Národní park také musel řešit situaci kolem tokanišť, která se nacházejí na území, kde neplatí žádné omezení vstupu. Jako například u obce Dobrá nebo v lokalitě Cazov. „Právě tam protíná tokaniště cyklotrasa, po které se turisté i cyklisté mohou pohybovat v průběhu celého roku. Po zkušenostech z posledních let a také po té, co jsme získali data z posledního monitoringu tetřívka obecného, jsme požádali orgán ochrany přírody o dočasné omezení vstupu na tyto dvě lokality,“ informoval o omezení Jan Dvořák. Trasy v těchto lokalitách tak budou uzavřeny vždy v časech od osmnácti hodin večer do deseti hodin dopoledne následujícího dne. Toto omezení bude trvat do 31. května.

   Kvůli záchraně tetřívka, který se živí spíše rostlinou potravou, proto NP Šumava prosí všechny turisty o dodržování omezeného pohybu v blízkosti tokanišť. „Naším cílem je zachování populace tetřívka a nárůst její početnosti. Byl bych rád, aby návštěvníci toto dočasné opatření dodržovali a do konce května si naplánovali výlety do jiných částí národního parku,“ uzavřel ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena