Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Jak se studenti gymnázia online připravují na maturitu?

PRACHATICE - 4. května 2020 - 17:10 - Studenti se v době koronaviru učí už několik týdnů doma. V prachatickém gymnáziu začali přednostně online výuku u maturantů.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA

  

   Více než dva měsíce jsou kvůli koronaviru uzavřené školy a zatím není moc jasné, jak bude školní rok dále probíhat. Školy proto spustily takzvanou online výuku. Výjimkou není ani Gymnázium Prachatice, které zahájilo online výuku pro maturanty během dvou dnů a nedlouho poté odstartovala výuka i pro ostatní studenty zdejší školy.

   „Díky tomu, že jsme gymnázium, neřešíme problémy s technologií, jako řeší na základních školách, kde jsou menší děti než u nás. Spíše jsme řešili úsměvný problém, kdy jsou v rodině tři sourozenci a všichni potřebují kvůli výuce na počítač ve stejný moment. Právě kvůli tomu se třídy a učitelé domluvili, že se online hodiny budou nahrávat, aby si je pak mohl pustit ten student, který se výuky nemohl zúčastnit,“ představila online výuku ředitelka gymnázia Jana Dejmková.

Ředitelka prachatického gymnázia Jana Dejmková.

   Výuka probíhá přes Microsoft Teams, ve kterém spolu třída s učitelem komunikuje prostřednictvím video hovorů nebo písemnou formou. V tomto programu lze také zadávat úkoly studentům, ke kterým je umožněna komunikace mezi studentem a vyučujícím. Kromě výuky probíhají pres internet i pedagogické porady.

„Je to taková online sborovna. Učitelé tam dávají například podněty, když jim na něco student nereaguje. Takových případů je u nás ale málo,“ řekla Jana Dejmková. Dále se zde řeší i výsledná klasifikace pro toto pololetí. „Pro nás není problém vyrovnat se s klasifikací, známek máme dost,“ dodává ředitelka.

   Na všech středních školách se nyní řeší také maturity a hlavně příprava na ně. Téměř jisté je, že maturity proběhnou v červnu a je jisté i to, že jejich součástí nebudou slohy z českého a cizího jazyka. Jednu dobu se na vládní úrovni diskutovala i myšlenka, že pokud by koronakrize neustupovala, byly by zrušeny maturity a maturitní známky by byly stanoveny výsledným průměrem ze známek studentových vysvědčení. Tento návrh ale nebyl schválen.

   „To by bylo úplně proti duchu maturitní zkoušky. Maturitní zkouška je totiž zcela oddělena od předešlého studia a nemělo by se hodnotit zpětně, jestli student pracoval, či nikoli. Konečně u té zkoušky se prokáže, jak student za uplynulé roky pracoval. Proto se tomu říká zkouška z dospělosti,“ říká ředitelka.

   Vláda ohledně středních škol řeší i lehce opomíjené nematuritní ročníky. U těchto ročníků je pravděpodobné, že se do školních lavic v tomto školním roce nevrátí. „I přesto, že nám i dětem chybí kontakt, tak selský rozum mi velí, že když už je to takhle a my tu výuku zvládáme, bylo by lepší nechat děti už doma,“ souhlasí ředitelka a dále upozorňuje na možný problém, kdyby se ještě studenti tento školní rok vrátili do lavic. „U nás ani není problém, že by naši učitelé patřili věkem do ohrožené skupiny. Jde o to, že pokud by se tady nákaza vyskytla, může nakažený dostat do karantény řadu dalších lidí. A já se bojím, že pokud by se dostalo do karantény šest učitelů, tak už budeme mít problém zajistit maturity a nechci, aby maturanty zkoušel někdo cizí,“ dodala.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena