Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Z Prachatic vzešel návrh na řešení migrace do Evropy

BRUSEL – 6. května 2020 - 13:22 - Zastupitel Prachatic Robert Zeman předložil v Bruselu svůj návrh na řešení migrace z Afriky. Návrh byl schválen, ale s několika úpravami.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA a KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Robert Zeman je na evropské úrovni jako komunální politik s dlouholetou praxí členem výboru regionů. Jde o poradní orgán evropského parlamentu a evropské komise, kde zasedají zkušení regionální politici z celé Evropy. Ze všech prachatických zastupitelů tak Robert Zeman společně s poslancem Janem Bauerem zastává nejvyšší posty na úrovni českého a evropského parlamentu.

   Výbor se přitom nedávno sešel na svém ustavujícím jednání v novém programovacím období unie. A řešil také stanovisko k migraci z Afriky do Evropy, které připravoval právě Robert Zeman. Návrh přichází s principy, jak pomoct rozvoji měst a regionů v afrických zemích. Chce jim pomoct v nich zlepšit život a minimalizovat tak na místě samém důvody k migraci. Stojí tedy především na myšlence, že dobře fungující radnice zajistí lidem dobrý a smysluplný život u nich doma. Redakce PRACHATICKOnews.cz měla možnost se jednání výboru účastnit díky evropské podpoře účasti regionálních medií na takovýchto akcích.

   „Pracoval jsem na tom od roku 2016. Byly to stovky hodin práce, přesvědčování, lobování, povídání s kolegy z Maďarska, Polska, Španělska, Německa, Francie, Rakouska, Rumunska, Bulharska, Belgie a tak dále,“ řekl Robert Zeman pro PRACHATICKOnews.cz.

   Stanovisko bylo projednáváno v odborné komisi výboru již v listopadu loňského roku, nicméně některé jeho pasáže se musely upravit. Pozměňovací návrhy přinášeli členové výboru napříč Evropou. „Snažil jsem se spolu s expertem Pavlem Pšejou o pozici EU, kde pomáháme a zároveň i my (EU) chceme pomoci s neřízenou migrací i tím, že se azyly budou moci řešit mimo EU jako především preventivní nástroj. To ale nebylo většinou akceptováno, přestože jsme navrhli věcná konkrétní řešení,“ vysvětlil prachatický zastupitel největší změny v jeho návrhu. Česká pozice řešení azylového řízení mimo Evropu se tak neprosadila a azylová řízení se dál budou řešit až na území EU.

   Stanovisko ale nechtělo pouze nechat migranty žádat o azyl už v Africe - jeho hlavní část se týkala a týká i po změnách toho, že se bude pomáhat zlepšit život v místě problému. Podle Roberta Zemana je důležité se v této problematice opřít hlavně o navazování osobních vztahů a podpořit malé a střední podnikání. „Je lepší řešit příčiny zájmu o neřízené přistěhovalectví přímo v Africe. Takový postup povede ke snížení negativních sociálních a bezpečnostních dopadů nekontrolovaného přistěhovalectví do EU a ke zmírnění napětí ve společnosti v EU," zaznělo od zastupitele.

   Robert Zeman svou práci odprezentoval před zraky více než stovky členů výboru. „Řešení komplexní otázky migrace s jejími mnoha důsledky vyžaduje a bude vyžadovat vynaložení značného množství veřejných zdrojů v EU,“ řekl. Upravený návrh prošel a to znamená, že je ze stran evropských měst a obcí oficiální zájem byt co nejvíce aktivní přímo v místech vzniku migrace, pokud to jde při zachování bezpečnosti. „Česká republika, ale i naše Prachatice, se tímto stanoviskem věcně i důstojně zapsala v očích nejen členů výboru regionů jako stát, který hledá aktivně řešení neřízení migrace do EU,“ vysvětlil pro náš deník Robert Zeman.  

   Prachatický zastupitel přitom doufá, že stanovisko je teprve začátkem. „Stanovisko může být dobrým základem pro další konkrétní aktivity evropských struktur, firem, municipalit, neziskových organizací a samozřejmě jednotlivých občanů  na poli řešení ilegální migrace do EU,“ řekl. „Osobně jsem rád, že jsme společně s Pavlem Pšejou, ale i mnoha dalšími lidmi, kteří nám pomáhali jak doma, tak v Bruselu, práci zdárně dovedli do konce. Škoda, že ne úplně tak, jak jsme chtěli. Chtěli jsme, aby byl oficiálně schválen systém, kde každý hraje svou roli a koná na základě principu něco za něco, kde každý má profit, nikoliv jen někdo,“ řekl nám po schválení návrhu.

   Video záznam z projednání naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=QSUdCVM6oNU. Stanovisko tak v zásadě říká, že se dá Africe pomoct tím, že evropská města budou africkým partnery a pomohou jim se obnovit a rozvíjet. A takové aktivity je proto dobré podporovat ze zdrojů EU.

   Ve stanovisku se například píše, že výbor: "konstatuje, že široce pojatá rozvojová a ekonomická spolupráce je jednou z cest vedoucích k řešení hlavních příčin migrace do EU. Zdůrazňuje, že řešení komplexní otázky migrace s jejími mnoha důsledky vyžaduje a bude vyžadovat vynaložení značného množství veřejných zdrojů v EU."

   Poměrně zásadní je ve stanovisku výboru věta, že: "navrhuje, aby projekty administrované regiony EU usilovaly o úzké partnerství s regionálními podniky, NGO či experty, a to formou spolupráce s obcemi a jejich podniky, s místními africkými firmami, organizacemi a pracovníky. Tyto projekty musí být zaměřeny na cíle udržitelného rozvoje (urbanismus, zásobování vodou a její čištění, nakládání s odpady a jejich využití v cirkulární ekonomice, atd.) a pružně i dlouhodobě reagovat na potřeby společenstev."

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena