Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Volary získaly dotaci na dva asistenty prevence kriminality

VOLARY - 27. dubna 2020 - 9:02 - Dotaci od ministerstva vnitra na mzdy a proškolení asistentů prevence kriminality dostaly Volary z Programu prevence kriminality na místní úrovni.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Jaroslav Pulkrábek 

  

   "Zásluhu na tom mají i občané našeho města, kteří se před rokem zapojili do speciální ankety, ze které jsme vycházeli při tvorbě Koncepce prevence kriminality na léta 2020 až 2025. Výsledky ankety i samotnou koncepci lze stále najít na webových stránkách města," uvedla místostarostka Volar Jana Bártová.

   Volarská radnice se netají tím, že při řešení kriminality ve městě si brala příklad ze sousedního Vimperka, kde už delší dobu úspěšně pomáhají městské policii asistenti prevence kriminality. Tento postup se setkal i se souhlasem volarských občanů.

   Se strategickým dokumentem o prevenci kriminality na příštích pět let mohly Volary požádat ministerstvo vnitra o dotaci. "Dobrou zprávou je, že jsme byli úspěšní. Z Programu prevence kriminality na místní úrovni na rok 2020 jsme na mzdy a proškolení asistentů získali dotaci 610 800 korun. Myslím, že veřejnost již naše asistenty dobře zná. Patří jim velké poděkování za jejich práci, která je důležitá zvláště v současné době, kdy prakticky celý svět nebojuje ani tak s kriminalitou, jako hlavně s nemocí Covid-19," ocenila práci asistentů prevence kriminality Jana Bártová, místostarostka Volar.

   O volarských asistentech prevenci kriminality jsme nedávno psali zde. Připomeňme si, že radnice tím, že asistenty najala, reagovala na rostoucí přestupkovou kriminalitu a vandalismus. Asistenti jsou dva a pracují od ledna jako zaměstnanci městského úřadu. Jejich práci koordinuje zejména vimperský městský strážník Martin Houdek. Hlavní prací asistentů Michala Runčáka a Michaela Laciho je působit preventivně v problémových lokalitách.

   Podle místostarostky Jany Bártové se asistenti zaměřují převážně na oblasti, které občané vnímají jako nebezpečné. V různých časových blocích během dne dohlížejí například na dodržování čistoty na veřejných prostranstvích, tlumí riziková chování jako například rušení nočního klidu, narušování veřejného pořádku, volné pobíhání zvířat, nadměrný hluk, nevhodné chování či kouření mládeže a vandalismus.

   Získaná finanční dotace pokryje z větší části náklady na prevenci kriminality, na kterou mají letos vyčleněno Volarští v rozpočtu 740 tisíc korun. Budou z ní placeny jak náklady na odborné školení asistentů a jejich mzdy, tak například i náklady na telefonní karty. Město vynakládá prostředky pouze na jejich výstroj. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena