Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na Lipno míří nová vyhlídková loď. Jmenuje se Smetana

LIPENSKO - 26. dubna 2020 - 17:51 - Lipenská přehrada a především turisté se dočkají nové osobní lodě. Lodní doprava pro turisty zároveň hlásí, že je na sezonu připravena.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl Pavel Pechoušek, PR

  

   Pětadvacet metrů dlouhou osobní loď určenou pro turisty přivítají na lipenské přehradě v dohledné době. Lodní společnost ROSENBERGER - Lipno – Line tak rozšíří svůj počet lodí už na tři. To znamená, že lodě Adalbert Stifter a Vltava budou mít novou kamarádku se jménem Smetana.

   Na cenách jízdenek se letos na Lipně nic nezmění. Nová loď pocházející z Německa, která by snad mohla poprvé svést turisty už v květnu, dostala jméno podle uznávaného českého skladatele. „Jeho vztah k řece Vltavě je jasný. Název lodi vymyslel majitel společnosti Lukas Dorn-Fussenegger, který již asi dvacet let podniká v okolí Lipna v lodní dopravě a realitách, takže má ke zdejší krajině velmi pozitivní vztah,“ prozradil manažer společnosti ROSENBERGER - Lipno – Line Karel Andrle.

   Ve středu 22. dubna se loď přesunula z Německa do rakouského Lince, kde bude čekat na příznivou situaci. „Pro takovou přepravu i pro provoz lodě jsou samozřejmě potřeba různá povolení. Zatím jsme se setkali s neuvěřitelnou podporou všech místních lidí i institucí, se kterými jsme o transportu jednali. Ať už šlo o starosty obcí na trase nebo silničáře, až po státní úředníky na Státní plavební správě a Ministerstvu dopravy v Českých Budějovicích. Věříme, že nás podpoří i lidé na trase a přijdou se pak na transport podívat,“ dodal Karel Andrle.

   Stejně jako přeprava nové lodi s unikátní vyhlídkovou palubou do Čech, závisí také zahájení provozu na lipenské přehradě osobních lodí na vyvíjející se situaci. „Lodní doprava na Lipně je připravena na provoz a bude se řídit všemi potřebnými hygienickými pravidly, které je nutno v dnešní době dodržovat. Začneme, jakmile to půjde. Jsme připraveni i na případnou nutnost omezeného počtu osob na lodích, máme připravený rezervační systém, který spustíme v případě potřeby,“ řekl Karel Andrle.

   V tradičních trasách došlo ke změnám. Smetana s kapacitou až sedmdesát míst popluje po severním okruhu mezi Horní Planou, Dolní Vltavicí a Černou v Pošumaví. Adalbert Stifter bude mít hlavní zastávky ve Frymburku a Dolní Vltavici. Třetí loď Vltava bude zmíněné dva okruhy propojovat. „Počítáme i s dopravou turistů a jízdních kol oběma směry přes celou lipenskou přehradu. Cestující budou mít možnost přestupovat mezi jednotlivými loděmi,“ řekl manažer společnosti ROSENBERGER - Lipno – Line. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena