Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Státní zámek ve Vimperku pokračuje ve svém zkrášlování

VIMPERK - 14. dubna 2020 - 9:48 - Práce na rozsáhlé obnově zámku ve Vimperku pokračují nepřetržitě. Dokončení obnovy horního zámku je v plánu koncem letošního roku.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto: facebook Zámek Vimperk www.facebook.com/zamekvimperk 

  

   I v době karantény pokračuje rozsáhlá obnova státního zámku ve Vimperku. Národní kulturní památka, která byla postavena kolem poloviny třináctého století jako hrad, je od roku 2015 majetkem Národního památkového ústavu. Právě díky novému majiteli probíhá dlouhodobá rekonstrukce zámku v havarijním stavu a areálu. Dokončení rekonstrukce horního zámku za 130 milionů korun se očekává koncem letošního roku. Vzhledem k momentální situaci, ale není úplně jisté, zda předpokládaný termín bude dodržen.

   Renesanční interiéry, které budou po rekonstrukci určeny k prohlídkovým trasám, čeká zkrášleny o dvě repliky kachlů pro dvojici kachlových kamen. „Pro první z nich byl jako předloha použit základní řádkový kachel, který se našel přímo na zámku. Pro tvar budoucí římsy jsme si zajeli na zámek Český Krumlov,“ prozradil kastelán Vojtěch Brož.

   Vyhotovení replik kamen se liší ve finanční a technologické náročnosti. První replika kamen, která je tvarově o něco jednodušší, přijde na půl milionu korun. „Výroba repliky kamen do takzvané renesanční místnosti je technologicky i finančně náročnější. Bude se totiž jednat o přesnou kopii na základě nových zjištění. Při instalaci nových rozvodů byly po odstranění části zásypů pod dřevěnou podlahou objeveny nejenom fragmenty renesančních kachlů, ale i vyzdívka, na níž původní kachlová kamna stála. Známe tedy nejenom původní umístění kamen a jejich rozměry, ale i podobu jednotlivých kachlů, která v době renesance byla velmi zdobná a jejich výroba je tudíž náročnější,“ vysvětlila Markéta Slabová, pracovnice vztahů k veřejnosti Národního památkového ústavu. Náročnější z obou replik tedy vyjde na 750 tisíc korun. Obě repliky by měly být hotové do července letošního roku.

   Kromě výroby dvou replik kamen se zámek zabývá restaurací tří vzácných tapiserií ze sedmnáctého století, které rovněž vyzdobí prohlídkovou trasu zámeckými interiéry. Všechny tři tapisérie momentálně restaurují v Ateliérech tapiserií v Jindřichově Hradci. „V jindřichohradeckých gobelínových dílnách opravují restaurátorky celkem tři tapiserie, které byly dosud ukryté v zámeckých depozitářích. Jedna pochází ze zámku v Náměšti nad Oslavou. Představuje hrdinné skutky Alexandra Velikého a byla utkána v první čtvrtině 17. století. Další dva kusy, datované do poloviny 17. století, jsou ze sbírek zámku Hluboká. Jedna z tapiserií zachycuje tehdy velmi oblíbený motiv idylické krajiny, druhá vypráví epizodu z biblického příběhu o Juditě a vznikla v Bruselu v jedné z nejprestižnějších tkalcovských dílen své doby,“ řekla kurátorka sbírek Národního památkového ústavu Kateřina Cichrová. „Každá ze tří tapiserií má jiné rozměry i rozsah a způsob poškození, cena se tedy pohybuje v rozmezí od 900 000 do 980 000 korun za kus,“ dodala Markéta Slabová o tapiseriích, které by měly být hotové v říjnu letošního roku.

   Nynější stavba i příprava prohlídkových tras zatím probíhá podle původního harmonogramu projektu. „Momentálně se provádí finální broušení a natírání podlah v interiérech, položeny jsou již veškeré kamenné a cihelné podlahy. Probíhá repase oken, dveří a dveřních rámů. Zahájeny byly restaurátorské práce ve čtyřech místnostech prohlídkové trasy včetně místnosti s renesančními malovanými dřevěnými stropy, které byly vyčištěny a nyní jsou restaurovány. Intenzivně se pracuje i na obnově interiérů kaple svatého Josefa. Momentálně se odstraňují nevhodné druhotné nátěry z dřevěných konstrukčních prvků kůru, které budou následně natřeny technikou fládrování,“ informovala o momentální situaci zámku Markéta Slabová. Dále probíhá výroba instalačních prvků do expozice obnoveného muzea a vyhodnocuje se výběrové řízení na dodavatele grafiky, AV techniky a produkce.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena