Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  U sv. Jakuba v Prachaticích brzy přejdou stavbaři na věž

PRACHATICE - 3. dubna 2020 - 11:35 - Při revitalizaci kostela sv. Jakuba dokončují pracovníci českobudějovické firmy DOLMEN práce v interiéru, pak přejdou na omítky věže.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   "V interiéru prachatického kostela sv. Jakuba bude naše firma pomalu hotova, pak rozebereme lešení a pustíme se podle projektu do vnějších omítek kostelní věže." Tak charakterizoval situaci v postupující revitalizaci kostela, který je chloubou jihočeské pozdní gotiky, jeden ze dvou jednatelů českobudějovické firmy DOLMEN Michal Neškodný.

   Co je tedy hotové? "Dokončujeme presbytář, postupují práce v hlavní lodi kostela, kde už máme dvě třetiny povrchů hotových a právě pracujeme na dvou sloupech. Z hlediska úprav interiérů, omítek, oprav kamenných prvků a jejich obnovených šedých nátěrů a restaurování maleb bychom měli být, předpokládám, do konce dubna hotovi. Pak ještě nastoupí truhlář, aby opravil nějaké drobnosti na oknech, dveřích, schodišti v kapli a podobně. Oltáře má ale na starosti přímo biskupství. Až odstraníme vnitřní lešení, přijde na řadu ještě třeba spárování dlažeb. V květnu, červnu a červenci stále něco v interiéru kostela poběží," uvedl Michal Neškodný.

   Od tohoto týdne na přelomu března a dubna začnou stavbaři stavět lešení na kostelní věži ze strany od Poláků. Část omítek je už oklepaná, další budou podle projektu následovat. Struktura nových venkovních omítek už je vyvzorkovaná, o doladění jejich barevnosti, která prochází zkouškami, rozhodne odborník Roman Lavička z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Nahazovat se fasáda začne, jakmile to dovolí počasí.

   Dost práce čeká u sv. Jakuba v Prachaticích ještě na restaurátory. "Spolupráci s restaurátory Tomášem Skořepou a Jiřím Maškem, kteří už dlouho pilně pracují na Prachaticku, si chválíme. Už jsou se svým dílem tak ze šedesáti pěti procent také hotovi. Zrestaurované jsou malby na stropech v kostelní lodi a v presbytáři. Malby na stěnách kněžiště jsou hotové už z poloviny, větší část maleb je dokončena i v kapli," pochválil restaurátory jednatel Michal Neškodný. Připomeňme, že unikátní malby v presbytáři kostela se zaskví v plné kráse i v místech, která dosud zakrývaly dřevěné lavice.  

   Firma DOLMEN z Českých Budějovic má s podobnými zakázkami dostatek praxe. "Kromě nových staveb například v Českých Budějovicích nebo v Písku pracujeme dlouhodobě na církevních památkách, kostelních objektech a kaplích. Třeba v Sedlci, podobně i v Trhových Svinech, také v okolí šumavské Nové Pece. V kostele sv. Jakuba v Prachaticích tak můžeme zužitkovat celou řadu praktických zkušeností," řekl jednatel DOLMENu Michal Neškodný.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena