Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Rady a pomoc na trudomyslnost z paniky kolem nového viru

PRACHATICKO - 27. března 2020 - 9:34 – Informační chaos, populističtí politici bez vize a děsící media – to vše velmi tvrdě dopadá na psychiku. Jak si zachovat duchovní a duševní zdraví?

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Ve světě plném nebezpečí se objevilo nové nebezpečí – to se stává a je to normální. Ale na to, jak je velké a co s ním dělat, je tolik odpovědí, že věda jednoznačně selhává v tom, aby nabízela řešení – každá předpověď je zpochybněna další. Do toho se ukazuje, jak nešťastné bylo volit populistické politiky – vstříc reálným problémům se ukazují jako prázdní a chaotičtí. Do toho media obchodující se strachem místo se smyslem.

   K tomu ještě vše zhoršuje ponorková nemoc a tak vše dopadá drtivě na psychiku a duši lidí. Zejména u lidí citlivých, kteří už měli deprese a úzkosti a kterých jsou mezi námi tisíce, to může být velký problém. Konečně se proto začínají objevovat recepty na trudomyslnost. S radami přišla i policie, prachatičtí duchovní, ale objevují se i recepty, jak se zabavit. Několik jich přinášíme, včetně modlitby.

   S nabídkou duchovní pomoci po telefonu přišla prachatická římskokatolická farnost. Otce Petra je možné kontaktovat na čísle 731 402 853. K duchovní pomoci je připraven i kaplan Rafael na 731 056 654 a řádová sestra Bohuslava na 602 435 319.

   „Ráda bych touto cestou podpořila rodiny s dětmi, které v tomto nelehkém období tráví čas doma. Sama jsem zaměstnaná matka tří dětí, v této době i učitelka, kuchařka a tak dále, jako mnoho jiných. Šít neumím, ale věnuji tuto svou autorskou omalovánku Štěpánka Netolického v roušce, na podporu všech ukázněných a snad i malou radost dětem,“ napsala nám netolická výtvarnice Monika Sádlová.

   S radami přichází i Policie ČR.


   Edukační materiály nabízí na svých webech třeba i české národní parky:
NP Šumava - https://www.npsumava.cz/navstivte-sumavu/materialy-ke-stazeni/samoobsluzne-pracovni-listy/
NP České Švýcarsko - https://www.npcs.cz/evvopublikace
NP Podyjí - www.nppodyji.cz/sdetmidoma 

   A nakonec modlitba. Lidstvo modlitby v situacích, které nemá člověk jen ve svých rukou, provázely od nepaměti. V době moderny a postmoderny byly sice vysmívány, ale nakonec vstříc chaosu vědy, politiků a médií jsou jedinou věcí, které mohou člověka udržet pohromadě. Nabízíme jednu z nejznámějších.

Zdrávas, Maria, milosti plná,
Pán s tebou;
požehnaná ty mezi ženami
a požehnaný plod života tvého, Ježíš.

Svatá Maria, Matko Boží,
pros za nás hříšné
nyní i v hodinu smrti naší.
Amen.

Ave, Maria, gratia plena,
Dominus tecum.
Benedicta tu in mulieribus,
et benedictus fructus ventris tui Jesus.
Sancta Maria, Mater Dei,
ora pro nobis peccatoribus nunc
et in hora mortis nostrae.
Amen.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena