Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Koronavirovou krizi ve Volarech zvládají, nápadů mají dost

VOLARY - 24. března 2020 - 10:17 - Ze všech obcí regionu slyšíme v těchto dnech příklady obětavosti a úsilí jak zvládnout koronavirovou epidemii. Je tomu tak i ve Volarech.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: JAROSLAV PULKRÁBEK - KIC Volary  

  

   "Volary jsou vlastně menší město, tak se tu všechno zvládá snáz," říká starosta Vít Pavlík. Má zřejmě pravdu, ale to, co tu lidé v mimořádné situace všechno dělají, zaslouží obdiv.

   Například senioři si mohou už od minulého týdne objednávat nákupy a jejich doručení domů. Zpočátku tuto možnost využívalo asi šest lidí denně, takže to dobrovolníci zvládali. Připraveni jsou i místní dobrovolní hasiči. "Myslím, že ti senioři, kteří jsou schopni si dojít nakoupit, jsou i z psychického hlediska rádi, že se dostanou ven," říká starosta. Vstup do prodejny s odstupem a po jednom zákazníkovi zavedli ve Volarech už v předstihu.

   Roušky šijí dobrovolnice v domě dětí, v domácnostech, i jinde, a rozdávají se lidem. Třeba na poště, v den, když si senioři chodili pro důchody, dostal každý ochrannou roušku a papír s telefonním číslem, na kterém se dozví jakoukoliv potřebnou informaci. Roušky rozdával i starosta. Když se podíval z okna radnice a viděl, že dole stojí fronta na roušky, které právě na chvíli došly, vzal ty od paní Baranové, která jich ušije šedesát za den, a donesl je lidem před radnici. Že u toho byl zrovna fotoreportér ČTK Václav Pancer, byla náhoda.

   Ve Volarech tedy žádná panika. Ale úplná spokojenost také ne. "Nejhůř jsou na tom doktoři," řekl nám v sobotu odpoledne starosta města Vít Pavlík. "Já se jim snažím zajistit respirátory, které nutně potřebují, ale ty prostě nejsou. V televizi immervere slyšíme, jak je dostanou, a pak nic. Naposledy jsem kvůli tomu volal v pátek a odpověď předsedkyně krizového štábu kraje zněla, že ještě nic nemá. Pak přistálo letadlo z Číny, to jsme ovšem věděli jen z televize, a dokud od hejtmanky nebo z kraje nepřijde pokyn... Víc pro to člověk už těžko udělá a doktoři se pořád ptají, kdy jim dáme ty respirátory. Třeba gynekolog psal, že by jich potřeboval padesát. Přitom respirátor vydrží tak čtyři hodiny. Hlavně vidíme, že skutečnost má velké zpoždění proti médiím, na která doktoři ale reagují okamžitě," vysvětlil nám starosta.

   V pondělí 23. března začalo svítat na lepší časy. Volarští doktoři konečně respirátory dostali. S občanským průkazem si je vyzvedávali v Prachaticích u profesionálních hasičů. Doktor gynekolog jich dostal šest.

   "Dnes jsme nově zajistili vaření a rozvoz obědů pro seniory. Vaří Jarda Maxů, jídla podle objednání, a rozváží je naše Kulturní a informační centrum. Podobnou službu dělá smluvně i charita, ale my takhle pomáháme spoustě nových lidí, kteří tuhle službu potřebují a vítají," uvedl v úterý 24. března starosta Volar Vít Pavlík.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena