Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Revitalizace kostela sv. Jakuba pokračuje ale asi se protáhne

PRACHATICE - 23. března 2020 - 8:48 - Rozsáhlá rekonstrukce interiérů kostela sv. Jakuba Většího v Prachaticích pokračuje i v těchto dnech. Termín jejího dokončení se zřejmě posune.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   Projekt nazvaný Revitalizace kostela sv. Jakuba Většího v Prachaticích za účelem zvýšení návštěvnosti památky spolufinancuje Evropská unie. Stavebně má realizaci na starosti českobudějovická firma DOLMEN-ČB, specializovaná na práce od založení, přes hrubou stavbu po dokončování interiérů. Velké dílo tady odvádějí šikovní restaurátoři v čele s mistry svého řemesla, v Prachaticích dobře známými, Jiřím Maškem a Tomášem Skořepou.
Vypravili jsme se za nimi ve čtvrtek 19. března. "Dnes jsme dokončili průzkum na klenbách a dál probíhají odkryvy maleb za oltářem a v nižších partiích, zejména těch, co byly skryty na lavicemi, které se sem údajně už nebudou vracet," řekl nám restaurátor Tomáš Skořepa, kterého jsme vyrušili při práci se speciálním restaurátorským kladívkem v kněžišti. Podle jeho slov se našel vhodný způsob, jak malby zpřístupnit očím návštěvníků a věřících v celé kráse.

   Tomáš Skořepa nás také upozornil na nově odkrytý konsekrační kříž na stěně. Kousek vedle něho je vidět dvouřádkový nápis, snad uhlem, zřejmě ve staročeštině, který bude čekat, až ho i s dalším nápisem za presbytářem vyluští českobudějovický památkář Roman Lavička. "Hotovo tady u Jakuba mělo být teoreticky do konce srpna, ale záleží na tom, jak se bude dál vyvíjet současná složitá situace," dodal Tomáš Skořepa.

   Vedle hlavního oltáře se pod rukama restaurátorů derou z přemaleb pomalu na světlo renesanční malby, místy i se zřetelnými drapériemi. Vzrušující pohled se naskýtá za oltářem, kde k nově objeveným nálezům při revitalizaci kostela patří výjimečná malba, pocházející z období kolem roku 1400. "Už jsme ji dost vyčistili a samozřejmě v tom budeme ještě pokračovat, i tady budeme odstraňovat přemalby. Patrné jsou ale už originální fragmenty barevné renesanční malby i zobrazené figury s architekturou a písmem," ukázal nám restaurátor Jiří Mašek. A upozornil také na dalšího kolegu Doležala, který na lešení nad námi právě dočišťoval malbu skalpelem a špachtličkou.
Práce čeká na restaurátory ještě dost a dost. Až malbu dočistí, začnou tmelit defekty, praskliny a díry. Pak se malba zafixuje a přijde na řadu retuš. A pomalu, pomaloučku, se začne přibližovat den, kdy se malbami budeme moci pokochat i my. "Pan děkan Petr Plášil říkal, že ne každý den, ale jednou za týden nebo za čtrnáct dní, zpřístupní celý presbytář veřejnosti. Což bude tedy úplně skvělé, protože presbytář byl do teď zavřený," oceňuje Jiří Mašek.

   Dvojice restaurátorů Skořepa - Mašek objevila v kostele před několika lety úžasné malby nad barokními lavicemi. Právě lavice u zdi však tehdy bránily restaurování maleb v jejich v dolní polovině. Teprve po odstranění lavic je vidět, jak malby pokračují. "Panna Maria s Ježíškem, svatá Kateřina a svatá Barbora pak budou vidět v celé kráse. Už na tom postupně pracujeme," neskrývá radost a ukazuje na jeden z obrazů Jiří Mašek. "Kvůli koronaviru čekáme prodloužení termínu prací, který byl původně do září. Ale letos by všechno mělo být hotové," dodává. 

   V kostele zarostlém několikapatrovým hustým lesem lešení se síťovím pod hvězdicovou klenbou se kamenné sloupy, žebroví i detaily už postupě oblékají do nového, šedého kabátku s červeně malovanými "spárami". Toto provedení, které je součástí projektu od počátku, má vrátit interiér kostela do původní, středověké podoby. Tehdy byl interiér u sv. Jakuba v Prachaticích zřejmě celý malovaný. Dosvědčuje to i nově objevená, dobře zachovaná malba na sloupu za sejmutou kazatelnou. Hlavním zdrojem informací o kostelní výmalbě je pro památkáře a restaurátory dochovaný obraz Literátského bratrstva (zpěváckého spolku) z počátku 17. století, vystavený nyní v Prachatickém muzeu. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena