Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Uzavřené hotely kvůli koronaviru situaci zatím zvládají

LIPENSKO - 21. března 2020 - 12:55 - Kvůli koronaviru jsou nyní provozovny na Lipensku úplně prázdné. Majitelé hotelů a penzionů se mezitím připravují na letní sezonu.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl Pavel Pechoušek 

  

   Vládou vynucené uzavření veškerých provozoven na Lipensku z důvodu pandemie koronaviru je patrné na první pohled. Oblasti, které nyní měly hostit několik tisíc turistů, jsou prázdné. Zdejší majitelé hotelů a penzionů využívají nucenou pauzu k přípravě na letní sezónu a doufají, že jim v následujících měsících stát pomůže alespoň formou daňových úlev.

   Obce na Lipensku se také pár let potýkají s odlivem obyvatelstva. Tomuto problému by v jedné z nenavštěvovanějších destinací nemusela prospět ani momentální situace. „Za posledních 15 let odešla z našeho příhraničního regionu celá třetina obyvatel. Zmizel papírenský průmysl, téměř také dřevařský průmysl, úplně pryč je sklářství a dramaticky se změnilo zemědělství. To byly tisíce pracovních míst v našem příhraničním regionu. To jediné, co místním zbylo, je obživa v cestovním ruchu a ten je momentálně úplně zmrazen. Jestliže je nyní cestovní ruch v souvislosti s koronavirem mrtvý, je to pro všechny obrovská rána. Právě v našem příhraničním regionu bude zapotřebí intervencí státu, protože jinak z regionu odejdou další lidé a zkrachují podnikatelé závislí na cestovním ruchu. Pokud krize bude trvat déle, může to mít i dominový efekt a dopad na malé živnostníky,“ uvedl Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu na tomto území.

   Majitelé prázdných provozoven tak zatím řeší, co dál a připravují se na letní sezonu. Všichni věří, že krizi s pomocí státu zvládnou. „Nečekáme přímé odškodnění ztráty, ale například jistou formu daňových úlev, slevy na odvodech nebo podpory zaměstnanců formou vyplacení dávek, by byla vítaná. Nynější situaci využíváme k činnostem, na které při plném provozu nezbývá tolik času. Zejména se nyní zaměřujeme na zlepšení prezentace našeho zařízení on-line. Revidujeme kompletní balík materiálů související s ubytováním - smlouvy, registrační formuláře, řády, manuály a bezpečnostní pokyny,“ řekl manažer resortu Lakeside Village resort u Frymburku Vladimír Šlajch.

   Opravy, zvelebování i obavy se týkají také hotelu Marlin v Nové Peci. „Začali jsme s předstihem s přípravou hotelu na letní sezonu. Opravujeme vstup do hotelu, renovujeme terasy a venkovní dětské prostory. Pomáhají kuchaři i číšníci. Nevím jaká a zda vůbec bude nějaká kompenzace státu, protože sehnat pracovníky v tomto regionu je problematické. Je těžké je zde udržet, teď o ně mohu přijít kvůli epidemii,“ přiblížil situaci svého hotelu Michael Trampota.

   Rekonstruuje a jedná se také v dalších oblastech Lipenska. Hotely i penziony chtějí být připraveny co nejrychleji zahájit chod až pandemie pomine. „Nebudou prémie, ale udržíme plný stav. Byli skvělí! Pochopili a souhlasili... Všem je jasné, že bez nějakého omezení se neobejdeme, ale práci mají jistou, a to je velké plus. Doufám, že stát všem podnikatelům uleví a alespoň dočasně sníží například odvody za zaměstnance. Kromě toho opravujeme malby na pokojích, na jednom pokoji máme problémy s podlahou, dlouho jsme opravu odkládali, pořád nebylo dost času, ale teď je ta správná chvíle. Doděláme terénní úpravy na našem novém adventure golfovém hřišti,“ popsala ředitelka hotelu České Žleby Dagmar Šubová.

   Stornované pobyty řeší Penzion u Pešků v Horní Plané. „Květnový pobyt už zrušila stálá klientka z Finska, kde mají zákaz vycestovat do konce května. Potěšilo mě několik hostů, kteří nechtěli vrátit zálohu, ale domluvili jsme jiné termíny. Pokud se vše nevrátí do normálu alespoň do půlky května, tak budeme mít existenciální problémy,“ řekla majitelka penzionu Irena Pešková. Podobné problémy se nevyhnuly ani hotelu ve Frymburku. „Kdysi vyprodané Velikonoce jsou nyní téměř volné, ale optimismus mi dává to, že přicházejí rezervace na září. Pokud budeme muset propouštět, tak naše zaměstnance na druhé straně jezera v Rakousku rádi zaměstnají, třeba v jiném oboru. Pak bude ještě horší nové kolegy sehnat, než to bylo před koronavirem,“ upozornila majitelka hotelu Maxant Vladislava Semšová.

   Optimismus a nasazení neztrácejí ani v Dolní Vltavici. „Management hotelu je stále v plném nasazení, čas nyní věnujeme zejména strategickému plánování a přípravě marketingové kampaně tak, abychom byli maximálně připraveni na období, kdy budou lidé moci opět cestovat. Volnou pracovní sílu soustřeďujeme nyní do údržby resortu. Zbývajících cca 30 zaměstnanců má volno, přičemž všichni doufáme, že se co nejdříve budou moci vrátit do práce. Nikoho jsme v souvislosti s touto situací nepropustili a věřím, že toto těžké období zvládneme a vyjdeme z něho jako ještě silnější tým,“ prozradil Miroslav Magerstein, ředitel Resort hotelu Relax v Dolní Vltavici.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena