Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  V Prachaticích se chystá nový festival. Zarazí ho koalice?

PRACHATICE - 20. března 2020 - 10:50 – V Prachaticích se chystá festival, který by měl nahradit aktivity, které vedení města zarazilo v Živé vile. A také by měl oživit centrum.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Festival připravují lidé, kteří byli sdruženi kolem aktivit Živé vily v Nádražní ulici a kteří nadále upozorňují na zbytečné chátrání Kralovy vily. Ta je podle odborníků významnou památkou. Za památku ji prohlásilo i ministerstvo kultury, ale po stížnosti radnice jí tento statut zase odebralo. Ve vile je nyní sklad technických služeb a spolek, který se staral o oživení vily a udělal z ní komunitní a kulturní centrum hlavně pro mladší generace, z něj byl radou města před několika lety vypovězen.

   „Akcí chceme upozornit na zbytečné chátrání Kralovy vily a její současné využívání. Po zkušenosti s provozem komunitního centra v této stavbě jsme došli k závěru, že Prachaticím chybí místo pro pořádání kulturních akcí. Náhradní prostor za vilu jsme nenašli a rozhodli jsme se proto využívat veřejný prostor. Akcí chceme dále ukázat, že navrácení života do centra města je možné,“ řekla za organizátory prachatická zastupitelka Barbora Koritenská. Program akce se nyní připravuje – konat by se měla na konci srpna na Parkáně.

   Osud festivalu ale bude záležet kromě délky preventivních opatření proti šíření nového koronaviru také na prachatické menšinové vládnoucí koalici. Ta už jednou aktivity kolem Živé vily zarazila a vytvořila tak nebezpečný precedent ve svém chování vůči mladším generacím. A nyní bude záležet na jejím postoji, jestli se festival dostane do vyhlášky o nočním klidu a regulaci hlučných činností. Organizátoři už o to požádali, zastupitelstvo o tom bude jednat na svém příštím zasedání a bez hlasů koalice zařazení festivalu do vyhlášky neprojde.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena