Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Teplá zima přilákala turisty ze svahů do center NP Šumava

ŠUMAVA - 19. března 2020 - 11:14 - Letošní teplá zima přilákala turisty do návštěvnických center a koutů šumavské přírody. Lákaly i výběhy například vlků nebo rysů.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA 

  

   Až nadprůměrně teplá letošní zima přilákala návštěvníky ze sjezdovek a běžeckých stop do návštěvnických a informačních center Správy Národního parku Šumava. Oproti loňskému roku tato centra navštívilo více turistů. „Například letošní lednová a únorová návštěvnost jeleního výběhu a výběhu s rysy v Návštěvnickém centru Kvilda přesáhla hranici osmi tisíc lidí, což je za stejné období loňského roku nárůst o skoro 3000 návštěvníků. Návštěvnost výběhu s vlky byla třeba letos v lednu dvojnásobná oproti prvnímu měsíci roku 2019,“ prozradil mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

   Za uplynulý rok 2019 bylo z návštěvnických center nejnavštěvovanější Návštěvnické centrum Srní, které navštívilo téměř 140 000 lidí. Z informačních center bylo již tradičně nejúspěšnější to na Kvildě, kde zaznamenali skoro 79 000 návštěvníků. Trojnásobný nárůst návštěvníků pak v letošním lednu zaznamenali v nejstarším infocentru Správy Národního parku Šumava na Svinných Ladech u Chalupské slati.

   „Nesmíme také opomenout návštěvnost našich programů pro veřejnost, které pořádáme prakticky na celém území národního parku. Tyto nejrůznější přednášky, rukodělné dílny, komentované výlety a další zažilo více než 11 tisíc lidí. Jednou s nejžádanějších aktivit byl geokešing v Návštěvnickém centru Kvilda, kterého se zúčastnilo celkem 241 skupin,“ řekla vedoucí informačních středisek, návštěvnických center a středisek environmentální výchovy NP Šumava Martina Kučerová.

   Nicméně i přes všechna příznivá čísla zaznamenal NP Šumava oproti roku 2018 pokles počtu návštěvnosti infocenter a návštěvnických center o necelých sedm procent. „To ale nutně nemusí znamenat, že by celková návštěvnost klesala. Celková návštěvnost Šumavy se stále pohybuje okolo dvou milionů. V naší statistice vidíme, že počty lidí v terénu od roku 2014, kdy byla návštěvnost méně než poloviční, stále rostly a v roce 2019 dosáhly na úroveň druhé nejvyšší návštěvnosti po roce 2018. Skvělé je, že tuhle vysokou návštěvnost vidíme v místech, kde necháváme přírodu přírodě. Zdá se, že tam krajina nabízí scenérie, které návštěvníky opravdu zajímají. A to je skvělá zpráva pro ochranu přírody,“ upřesnil Pavel Hubený, ředitel Správy Národního parku Šumava.

   Návštěvnost parku v letošním roce je ale zatím otázkou. „Jsem velmi zvědavý na návštěvnost v letošním roce. S ohledem na současnou situaci s koronavirem a jeho šířením po celém světě je dost možné, že návštěvnost bude nízká, ale trend může být úplně opačný. V každém případě chci požádat návštěvníky Národního parku Šumava a CHKO, aby dodržovali veškerá pravidla pohybu v tomto území. Jen tak si všichni užijí nádhernou přírodu a nebude to mít negativní vliv na přírodu,“ uzavřel Pavel Hubený.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena