Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Ivo Rolčík: Na Šumavě poprvé neklesly teploty pod - 20 °C

PRACHATICKO - 16. března 2020 - 11:10 – Známý volarský meteorolog a záchranář Ivo Rolčík hodnotí na žádost PRACHATICKOnews.cz uplynulou slabou zimu.

      

   Text: Ivo Rolčík, volarský meteorolog a záchranář

  

   Máme za sebou zimu, která se zapíše do historie České republiky jako druhá nejteplejší za období od roku 1961. Šlo opravdu o extrém i na Šumavě?

   Sněhová pokrývka, která k zimě neodmyslitelně patří, byla v nižších šumavských polohách opravdu jen pár dní a to ještě ve vrstvě, která nepřekročila jednotky centimetrů. Silnější mrazy vůbec v podhůří Šumavy nenastaly.

   Například v Prachaticích byla naměřena nejnižší teplota v poslední dekádě ledna -8,4°C. Velmi často ale teploty stoupaly v průběhu celé zimy vysoko nad bod mrazu. Vůbec nejvyšší teplotu zaznamenaly Prachatice 16. února a to 17,0°C. Celodenní mráz byl za celou zimu pouze ve 4 dnech.

   Pokud se zaměříme na vyšší šumavské polohy, ani tady se nedá hovořit o „zimě“. Polohy nad 700 metrů sice sněhovou pokrývku zaznamenaly zhruba ve třetině až polovině zimních dnů, ale i to je velmi výrazný podprůměr. Nejchudší na sněhovou pokrývku byl prosinec, kdy sníh ležel třeba ve Volarech jen dva dny, v lednu a únoru ležel sníh asi polovinu měsíce.

   Vrstva sněhu ale byla i v polohách do 900 metrů velmi podprůměrná, často leželo jen několik centimetrů sněhu, maximum 16 centimetrů na konci února hovoří za vše. O trochu lépe na tom byly polohy blízko hranic, kde je patrný vliv návětří, tudíž zde padá větší množství srážek.

   Horské polohy nad 1000 metrů na tom byly samozřejmě o poznání lépe, co se týče sněhové pokrývky. Díky častým oblevám a dešťovým srážkám ale i v polohách do 1200 metrů docházelo k významnému tání sněhu, což se velmi negativně podepsalo na zimní sezóně v lyžařských střediscích.

   Úprava běžeckých stop byla často nemožná. Například v okolí Kvildy sníh několikrát za zimu zcela roztál. Pouze nejvyšší šumavské hřebenové polohy měly sněhovou pokrývku po celou zimu, nejvyšší vrstva sněhu byla naměřena před pár dny v první březnové dekádě a to mezi 130 cm až 165 cm.

   Díky meteostanicícm v nejvyšších polohách víme, že i zde byla zima velmi teplá, celodenní mrazy byly jen v jedné třetině dní, průměrná teplota byla vysoko nad průměrem. Ani nejvyšším polohám se nevyhnuly dešťové srážky, ale velká vrstva sněhu působila jako houba a sníh tak neroztál, jen obsahoval více vody.

   Poprvé v historii měření teplot na Šumavě se stalo, že v období klimatologické zimy (prosinec až únor) neklesla ani na jedné stanici teplota pod hodnotu -20°C. Tu nejnižší teplotu naměřila stanice Perla na okraji Jezerní slatě u Kvildy -19,9°C. Měsíc únor byl významně srážkově nadprůměrný, většina srážek ale byla ve formě dešťové, což není v únoru obvyklé. Milovníci zimy si tak zimních radovánek příliš neužili. Nezbývá než doufat, že se příští zima v tomto ohledu polepší.

   Ivo Rolčík, www.pocasi-volary.cz

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena