Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zajímavá výstava: Budoucnost očima studentů architektury

CHROBOLY - 13. března 2020 - 18:26 - Výstava studentských prací Fakulty stavební ČVUT v Praze "Chroboly budoucnosti?" byla ve čtvrtek 12. března otevřena v místním kulturním domě.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   "Iniciativa ke spolupráci vzešla od naší radnice. Vloni jsme se na ČVUT v Praze obrátili s návrhem, že studenti architektury by mohli navrhnout budoucí podobu a funkci centra naší obce a jejích okrajových částí. Dohodli jsme se a zanedlouho přijel do Chrobol autobus plný budoucích architektů na obhlídku. Prohlédli si pozorně naši obec a pak už jezdili i jednotlivě a postupně utvářeli své vize revitalizace obce," řekl nám starosta Chrobol Oldřich Valouch.

   Osmnáct studentů si pod dohledem profesorů katedry architektury vybralo několik lokalit v Chrobolech pro semestrální práci, aby je svými návrhy proměnili k možnému obrazu v budoucnosti. "Svou pozornost zaměřili na náš kulturní dům, obecní úřad, mateřskou školu, sportoviště, koupaliště, ale i na budoucí objekt hasičů, o jehož výstavbě se uvažuje, a také sousedící technické zázemí obce v areálu bývalé lesní správy," vyjmenovávali postupně starosta Oldřich Valouch a předseda kulturní komise Chrobol Martin Janoušek.  

   Významnou roli v tomto unikátním projektu sehráli odborní asistenti fakulty architektury Ing. arch. Petra Novotná a Ing. arch. Jaromír Kročák, Ateliér Kročák_Novotná. "My jsme naše studenty v jejich vizích v podstatně nijak neomezovali, spíše jsme je podpořili dobrou radou. Protože měli nápady a volnost v jejich rozvíjení, působí možná některé architektonické návrhy i trochu futuristicky, ale hlavně mladistvě a neotřele," řekl při zahájení výstavy Jaromír Kročák.

   Poté spolu s Petrou Novotnou provedli dvě desítky vernisážových hostů postupně osmnácti vystavenými architektonickými návrhy. Hned u čísla 1 dostal slovo jeho autor, student Tomáš Rezek z Nišovic na Strakonicku. Ten se jako jediný ze studentů vernisáže zúčastnil, organizovaná účast všech studentů byla vzhledem ke zpřísněným vládním opatřením proti šíření viru COVID-19 zakázaná.

   "Zabýval jsem se konceptem rozvoje lokality A, kde šlo hlavně o sportovní areál, hasičskou zbrojnicí a technický dvůr," řekl Tomáš Rezek. V návrhu staveb vycházel z archetypu venkovského domu s obdélníkovým půdorysem a sedlovou střechou. Hasičskou zbrojnici navrhl se zázemím pro desetičlennou zásahovou jednotku. Budova pro potřeby technických služeb bude mít sběrný dvůr i odchytový kotec. Sportoviště by mělo mít i plochu pro stavění stanů a celé území by protínala cyklo i pěší stezka s místy pro odpočinek, grilování nebo posilování...

   Každý z panelů přináší a rozpracovává nějaký nový nápad. Například Milan Navrátil se v návrhu hasičské zbrojnice podle svých slov trochu provokativně inspiroval požárem - použité dřevo je opracované opalováním. Věž na sušení požárních hadic by sloužila také jako veřejnosti přístupná rozhledna. Starostovi Oldřichu Valouchovi se zase hodně líbil návrh číslo 13 od Lucie Malátové. Je svým způsobem radikální, počítá třeba se zbouráním řady domů (se zbouráním kulturního domu v centru obce počítají skoro všechny návrhy) a s výstavbou nového víceúčelového objektu inspirovaného co do tvaru zvlněným pošumavským pohořím. Má tak ducha a své kouzlo. 

   Logicky se nabízí otázka, zda se některý studentský architektonický návrh může dočkat v budoucnu své realizace? "Nejblíže by k ní mohly mít první tři návrhy, které míří na sportovní, hasičský a technický areál," domnívá se starosta Oldřich Valouch. Podle slov Jaromíra Kročáka by k realizaci některého z návrhů bylo třeba postupně absolvovat celou řadu klasických kroků. Například se dosud nebral dostatečně v potaz druh podloží nových domů apod. "Třeba klasická dřevostavba je tu vlastně jen jedna, číslo 18, skoro všechny návrhy by se mohly jako dřevostavba realizovat," odpověděl na naši otázku, jaký podíl mezi návrhy mají stavby ze dřeva.

   Součástí výstavy je i anonymní anketa pro občany a návštěvníky Chrobol, v níž mohou vyjádřit své názory i hlasovat pro architektonický návrh, který je zaujal. Za váš čas a vyjádření k vystaveným vizím předem děkují Oldřich Valouch, Michaela Karvánková a Martin Janoušek.

   Pořadatelé původně na pozvánce uvedli přesné dny i hodiny, kdy bude výstava v kulturním domě přístupná veřejnosti do konce března. Vzhledem ke zpřísněným pravidlům shromažďování a pohybu lidí vyhlášením nouzového stavu kvůli šíření viru COVID-19, bude nejlépe, aby se zájemci o architektonické návrhy domluvili nejprve na radnici v Chrobolech. Kontaktní údaje najdete na webové stránce obce zde.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena