Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Dvě kontroly, jedna pokuta. NP Šumava dohlíží na turisty

ŠUMAVA - 12. března 2020 - 17:00 - Další preventivní kontrolu provedl Národní park Šumava s pomocí Policie ČR. Hlídky zaznamenaly jeden případ zákazu vstupu. 

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA 

  

   Pracovníci Chráněné krajinné oblasti, strážci Národního parku Šumava a policie ČR minulý týden kontrovali hlavně dodržování zákazů vstupů na Jezerní stěnu v oblasti Královského hvozdu. Tu totiž v zimě nelegálně sjíždějí lyžaři a snowboardisté. „Bohužel, nedodržování zákazu vstupu je každoroční problém v zimě i v létě. Zimní období je ještě velmi problematické pro řadu živočichů, kteří přítomností člověka jsou rušeni, přitom pro své přežití potřebují klid. V této lokalitě Královského hvozdu se jedná především o tetřeva hlušce. Pracovníci Chráněné krajinné oblasti Šumava i strážci Národního parku oblast kontrolují v nepravidelných intervalech. Při porušení zákona, tedy při nedovoleném vstupu do území, pochopitelně hříšníky pokutují. Některé akce, jako ta v minulém týdnu, však měla za úkol působit především preventivně. I proto jsme požádali o součinnost policisty z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje,“ informovala vedoucí CHKO Silvie Havlátková.

   Celkem již proběhly dvě preventivní kontroly. Ta první se uskutečnila pátého března, kdy byly dobré sněhové podmínky a hezké počasí. Náplní celodenní kontroly hlídky informovaly několik desítek turistů v daném území. Během celodenní hlídky bylo zaznamenáno jedeno porušení zákazu vstupu. „Vstup osob mimo značené stezky v této lokalitě může znamenat velký problém. Jedná se o těžko přístupný terén, v některých místech se špatným pokrytím signálu pro mobilní telefony. Z praxe víme, že i zdatní turisté se mohou v náročném terénu ztratit nebo zranit. Proto jsme upozorňovali návštěvníky Šumavy, jak je důležité respektovat pokyny z hlediska jejich vlastního bezpečí,“ sdělila Martina Korandová z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

   V následujících dnech budou ochránci přírody v oblasti Železnorudských jezer kontrolovat často. Především pak v turisticky oblíbených ročních obdobích a v době, kdy tetřev hlušec potřebuje klid pro množení a výchovu mláďat. Tato izolovaná populace v této oblasti čítá přibližně třicet exemplářů. „Bohužel je to každý rok stále stejné. Lidé nedbají zákazů, které nejsou samoúčelné, ale mají svůj smysl proto, aby zde zůstala životaschopná populace nejen tetřeva hlušce, ale dalších ohrožených zvířat. Proto tedy budeme mimo klasickou strážní činnost pořádat i tyto preventivní akce,“ shrnula Silvie Havlátková.

   Preventivní akce bude podporovat i Policie ČR. „My se samozřejmě k další podobné preventivně informační akci připojíme. Chceme tímto dát vědět co největšímu počtu turistů, jak je důležité respektovat tyto zákazy. V opačném případě je pak práce pro všechny složky IZS v tomto terénu problematická,“ upozornila Martina Korandová.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena