Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zemřel Jan Stráský, cestovatel, politik, turista a dobrý člověk

PRACHATICE - 7. listopadu 2019 - 7:44 - Smutná zpráva nás zastihla včera večer. Ve věku 78 let zemřel poslední premiér federální vlády, turista a dobrý člověk Jan Stráský.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   Odešel člověk, který měl nepřehlédnutelný podíl na společenském, politickém a ekonomickém rozvoji republiky i regionu. Jan Stráský se narodil 24. prosince 1940 v Plzni. V roce 1992 byl posledním federálním předsedou vlády Československa. Působil rovněž jako český ministr dopravy a zdravotnictví, byl poslancem, také ředitelem Krajského úřadu Jihočeského kraje. V letech 2011 a 2012 byl šéfem Správy Národního parku Šumava.

   Jana Stráského znal každý, kdo se zajímal o širší společenské dění, doslova od turistiky až po politiku. Plzeňský rodák vystudoval historii, ekonomiku i filozofii s doktorským titulem. Před rokem 1989 byl uznávaným bankéřem. Normalizace mu přinesla nejprve vyhazov z práce pro jeho politické postoje a logicky pak působení v disentu. "Nesnažil jsem se příliš provokovat, ale našel jsem si svůj způsob slušné existence - začal jsem působit v turistice. Tam jsem mohl pomáhat lidem vycestovat, například hlavně přes Sovětský svaz," říkal Jan Stráský.

   Vzpomínal také na svou spolupráci s Václavem Klausem, se kterým se znal dlouhá léta a pracovali spolu ve Státní bance československé. Nebo na disidentské ekonomické semináře, na kterých i sám občas přednášel. Brzy po sametové revoluci se počátkem 90. let ocitl v nejvyšší politice. Byl předsedou poslední federální vlády, také prezidentem republiky na půl úvazku v době, kdy Václav Havel skončil jako federální prezident. "Nás měli tehdy všichni rádi," říkal s úsměvem. Pět let pracoval Jan Stráský až do roku 2006 jako ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje.

   Veřejně činným a všestranně prospěšným člověkem byl Jan Stráský i ve svých sedmdesáti letech. Stále byl čestným předsedou Klubu českých turistů, vedl radu Národního parku Šumava a podílel se například na výběru nového ředitele parku, šéfoval košaté Tělovýchovné jednotě TJ Banka Praha, byl místopředsedou jihočeské Rady pro cyklostezky a tak by se dalo pokračovat. "Lidé mně ještě potřebují a to mě těší, necítím se ještě starý, i zdraví zatím funguje," říkal tehdy Jan Stráský.

   Po celý život byl Jan Stráský především cestovatelem. "Toulal jsem se volně už po válce jako pětiletý kluk daleko kolem Plzně. Pak jsem s tátou jezdil na výlety na kole. Jezdili jsme i přes Prachatice. Nějak jsem to cestování měl v sobě odjakživa," říkal s klukovským úsměvem. Procestoval prakticky celou Evropu, na Jawě 250 projel Evropu, kus Afriky a část Sahary, na poušti opravoval spojku svého motocyklu, byl na Kilimandžáru, oblíbenou felicií procestoval středoasijské sovětské republiky, prochodil i celou Šumavu z obou stran hranice. Byl také člověkem, který pro humor nešel nijak daleko. Až do konce života byl například členem aktivního Egyptologického spolku v Prachaticích, kde jeho cestovatelská duše ožívala.

   Připomeňme ještě, že k sedmdesátinám ocenil životní dílo a působení Jana Stráského prezident České republiky Václav Klaus. Na Pražském hradě mu předal Stříbrnou plaketu prezidenta republiky.

   Před časem postihla Jana Stráského mozková mrtvice. Od té doby se pohyboval na vozíku, ale jak mohl, býval mezi lidmi při společenských a kulturních událostech. Čest jeho památce, zarmouceným přátelům bude moc chybět.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena