Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zruší prachatičtí zastupitelé v pondělí novoroční ohňostroj?

PRACHATICE – 27. února 2020 – 15:07 – Prachatičtí zastupitelé budou jednat o zrušení městského novoročního ohňostroje na náměstí. S návrhem přichází Živé Prachatice.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Nad Prachaticemi se po silvestrovské půlnoci vždy rozzáří desítky soukromých ohňostrojů. A pak na Nový rok večer přijde na řadu městský novoroční ohňostroj. A ten chtějí nyní Živé Prachatice zrušit. Návrh chce v pondělí 2. března předložit zastupitelům zastupitelka Barbora Koritenská.

   Důvodem je ochrana přírody a především zvířat a domácích mazlíčků. Řada jejich majitelů přitom ohňostroje a hluk, který zvířata děsí, kritizuje dlouhodobě. I úvaha Živých Prachatic o zrušení ohňostroje není úplně nová. „Při ohňostrojích dochází k silným zvukovým a světelným efektům, snižování viditelnosti a uvolňování toxických látek. Zvukové efekty mají svou intenzitou prostorově daleký dosah a mohou tedy negativně působit na volně žijící živočichy. Hlasitý zvukový efekt ohňostrojů způsobuje strach u všech zvířat, a to domácích, volně žijících nebo hospodářských. Zatěžuje také spoustu našich občanů,“ uvádí Barbora Koritenská v důvodové zprávě pro zastupitele. „Divoká zvěř je hlučným explozím nemilosrdně vystavena a při úprku před neznámou hrozbou se často fatálně zraní. Ptáci opouštějí svá hnízda, do kterých se mnohdy nejsou schopni vrátit, často narážejí do budov,“ dodala.

   Mladá prachatická zastupitelka chce také upozornit na to, že problémy s ohňostroji se diskutují na řadě míst a moderní začíná být od nich ustupovat. „Pro to, aby se mohly Prachatice pyšnit přízviskem moderní město, je toto opatření jedním z důležitých kroků,“ řekla Barbora Koritenská pro PRACHATICKOnews.cz.

   Návrh městský ohňostroj zrušit se objevil i na Fóru Zdravého města Prachatic. „Nesmíme být ke svému okolí lhostejní. Jelikož ale nejde pyrotechnika nijak plošně zakázat, protože porušení této vyhlášky by bylo velmi obtížně vymahatelné, mělo by město samo jít občanům příkladem a tuto lacinou formu zábavy zrušit,“ řekla Barbora Koritenská.

   Návrh přitom neříká, že by se ohňostroj měl rušit bez náhrady, ale přichází s nápadem ho nahradit třeba videomappingem nebo koncertem. „Nový rok nemusí být o žádné okázalé a přitom poměrně prvoplánové zábavě. Koneckonců lidé chodí na náměstí především kvůli setkání s přáteli, se kterými si chtějí popřát štěstí do nového roku,“ dodala.

   Jednání zastupitelů, kde se bude návrh projednávat, začne v pondělí 2. března v 16:00 hodin v sále Národního domu.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena