Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Druhé Hovory v aule pozvaly experimentálního archeologa

PRACHATICE - 22. února 2020 - 8:51 - Hovory v aule Prachatického gymnázia ve středu přivítaly dalšího hosta. Tentokrát se mluvilo o Velikonočním ostrově.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA a KATEŘINA PŘIBYLOVÁ 

  

   Druhým hostem Hovorů v aule byl český technik a experimentální archeolog ze Strakonic Pavel Pavel. Stejně jako v minulých Hovorech se vybírali formou dobrovolného vstupného příspěvky na absolventa prachatického gymnázia, který krátce po maturitních zkouškách ochrnul.

   Absolvent elektrotechnické fakulty v Plzni Pavel Pavel posluchačům vyprávěl o Velikonočním ostrově, na kterém rozchodil sochy a kde momentálně dělá průvodce turistům. Velikonoční ostrov, který byl objeven Evropany v roce 1722, je výjimečný svými kamennými sochami měřícími od jednoho metru až po více jak devět metrů. Sochy zvané Moai stěhovali domorodci z Polynésie. „Na světě jsou miliony ostrovů, ale jen jeden je Velikonoční,“ řekl experimentální archeolog Pavel Pavel. Ostrov s rozlohou přes 163 kilometrů čtverečních je podle Pavla nejizolovanější místo na světě.

   V roce 1986 byl pozván norským mořeplavcem a experimentálním archeologem Thorem Heyerdahlem na Velikonoční ostrov, protože ve Strakonicích dokázal s pomocí osmnácti lidí dvanácti tunovou atrapou sochy rozpohybovat. „Bylo nás šestnáct. Nejdříve jsme to zkoušeli s kopií sochy, která vážila přibližně stejně jako ta pravá. Pomocí lan jsme opravdu sochu rozchodili, to už nikomu dalšímu nepovolili,“ řekl Pavel Pavel.

   Dnes je ostrov moderní, najdou se na něm banky, hotely, obchody i internet. Na ostrově je jen jedna vesnice, kde místní zaměstnávají ostatní přistěhovalce. „Děkuji paní ředitelce za pozvání do vaší hezké auly,“ řekl na závěr Pavel Pavel.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena