Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Projekt Wikiměsta Prachatic se na Wikipedii stává trvalým

PRACHATICE - 13. února 2020 - 22:05 - Sérií článků jsme vloni sledovali wikipedisty při Editatonu Prachatice 2. Na Wikipedii je a bude Prachatic stále víc. Projekt se totiž stává trvalým.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL - Wikimedia Commons 

  

   Editační maraton neboli Editaton se v Prachaticích konal od 30. října do 3. listopadu loňského roku. Zázemí tomuto pracovnímu setkání dobrovolných editorů Wikipedie a její součásti Wikimedie Commons poskytlo Prachatické muzeum, širokou spolupráci pak radnice v Prachaticích. Přijeli i zkušení wikipedisté z dalších míst České republiky a z Rakouska. Do Editatonu se zapojili lidé z Prachatického muzea, městského úřadu, prachatické římskokatolické farnosti, senioři, spolky a regionální novináři. Prachatice se staly skutečným Wikiměstem. Neuškodí se za touto událostí ohlédnout, protože brzy bude mít v našem regionu následovníka. 

   Za přízeň Editatonu Prachatice 2 všem poděkoval hlavní organizátor Martin Sedláček. Starosta Prachatic Martin Malý se s uznáním vyslovil o významu Wikipedie pro dokumentaci a prezentaci města a jeho života. Zkušení wikipedisté se seznámili s reáliemi Prachatic a často si tu našli svá témata, jako například editor Gampe se zaměří na osudy a práci fotografky Friedl Zdiarsky. "Počet nových editorů a jejich aktivity svědčí o udržitelnosti našeho projektu. Ten se stává na Wikipedii trvalým a bude mít svou vlastní stránku na Wikimedia Commons," uvedl Martin Sedláček.

   Byly tak například zahájeny stálé projekty, jako GLAM v Prachatickém muzeu a Neumanneu, Junior WikiKlub a Senior WikiKlub Prachatického muzea, Neumanneum (Boromejky), Renesance v Prachaticích (Restaurátorské zprávy), Prachatice na Wikipedii, příprava činnosti Seniorského WikiMěsta Prachatice 2020 a příprava Editatonu Volary 2020 - v březnu letošního roku - k níž se brzy vrátíme.

   "Dále jsme v Prachaticích získali řadu místních zájemců pro editace a fotografování (Projekt Fotografování). V Prachatickém muzeu byl zahájen projekt digitalizace literatury pro Wikizdroje a přednášek, studií a rukopisů knih, studií a přednášek pro Wikiknihy. Byl upřesněn systém návštěv zkušených wikipedistů z Prahy a Českých Budějovic a zejména systém distanční podpory práce nových klubů v Prachaticích. V projektu chceme získat zejména další místní editory a fotografy a zapojit distanční účastníky," ohlíží se za Editatonem Prachatice 2 Martin Sedláček.

   Za významné považuje, že starosta Prachatic pověřil vybrané pracovníky městského úřadu editacemi a aktualizacemi článků podle dokumentů Městského úřadu a vytvářením článků o událostech a objektech v Prachaticích ze současnosti. To budou dělat pracovníci MěÚ jako registrovaní editoři a fotografové. Projekt je prostřednictvím MěU Prachatice koordinován s prací základních škol a zejména Domu dětí a mládeže a jeho aktivně fungujícími kroužky a projekty. Hlavně při časosběrném snímkování stromů, dokumentaci památných stromů a Štěpánčina parku nebo třeba Areálu lesních her pod Libínem. Práce tedy bude dost pro všechny zájemce. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena