Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Druhý letošní EDITATON přináší do Wikipedie víc Prachatic

PRACHATICE - 5. listopadu 2019 - 16:35 - Setkání wikipedistů EDITATON Prachatice2 dospělo po akcích pro veřejnost o víkendu do cíle. Na Wikipedii bude víc Prachatic.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   Druhý EDITATON v Prachaticích navázal na první editační maraton (= EDITATON) z letošního jara. Jde o mezinárodní setkání dobrovolných editorů největší encyklopedie na světě - Wikipedie. do Prachatic přijeli i Rakušené.

   Začalo se akcemi pro veřejnost - už minulou středu přednáškou v Prachatickém muzeu o restaurování památek v Prachaticích. Po ní následovala další přednáška o řeholních řádech a hlavně boromejkách v klášteře.

   V sobotu a v neděli setkání dospělo do svého hlavního cíle - k tvorbě a vkládání článků a fotografií z Prachatic do Wikipedie. Úvod byl slavnostní, v přednáškové síni muzea se s dobrovolnými editory sešli za hostitele ředitel Prachatického muzea Petr Berkovský, hlavní garant prachatického Editatonu starosta Prachatic Martin Malý, a výkonná ředitelka Wikimedie České republiky Klára Joklová.

   Podporu od Prachatického muzea, radnice i boromejek si pochvalovala Klára Joklová. "Byla úplně výjimečná. Navíc školením jak editovat na Wikipedii prošli i úředníci z radnice, takže tam texty o Prachaticích i regionu mohou trvale přibývat. A o to nám při těchto editatonech hlavně jde. Naším cílem rovněž je, aby se komunita dobrovolných editorů rozšiřovala a vzdělávala. Užitečná jsou samozřejmě i setkání a poznávání lidí," uvedla výkonná ředitelka Wikimedie ČR. 

   "Prachatice jsme vybrali také proto, že je to pěkné historické a krásně opravené město s množstvím zajímavostí," doplnil ředitelku hlavní organizátor setkání Martin Sedláček. Ten je editorem Wikipedie už pět let, specializuje se právě na architekturu a památky a Prachatice už dobře zná. Ostatní se s nimi seznamovali postupně a v sobotu jim je představil i starosta Martin Malý.

   Martin Sedláček nám také poslal odkazy na fotografie a skeny zpracované při EDITATONU Prachatice 2. Snímky pořídili fotografové, kteří se EDITATONU zúčastnili, o skeny se postaral školící wikipedista Jaro Zastoupil a dokumenty poskytlo Prachatické muzeum v rámci projektu GLAM (digitalizace sbírkového fondu na Wikimedia COMMONS) a Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského (Neumanneum), nebo byly zpracovány ze Soupisu památek politického okresu prachatického, Mareš-Sedláček, 1913). 

   Několik těchto fotografií jsme pro vás vybrali jako doprovod k tomuto textu. Snímky jsou publikovány z COMMONS, kam byly vloženy v rámci Editatonu Prachatice a projektu Wikipedie GLAM (digitalizace sbírek galerií, knihoven, archivů a muzeí). Snímky lze stahovat a využívat jako svobodné v rámci licence Creative COMMONS uvedené na stránce snímku v COMMONS a s uvedením autora nebo jiného původce. Další úpravy dokumentu jsou možné při zachování licence 4.0 International.

Husův dům v Prachaticích, stav před rokem 1913. Autor Josef Seidel (1859 - 1935)

Prachatice na císařském otisku mapy Stabilního katastru. Detail centra. Mapový list 6076-1-004, vydáno 1837. Autor Offices of the Austrian Empire

Vyšší odborná škola sociální a Střední pedagogická škola, Zahradní 249, Prachatice, Jihočeský kraj. Zdroj Vlastní dílo. Autor Czeva

Městská knihovna Prachatice, Husova 71, Jihočeský kraj – vstup. Zdroj Vlastní dílo. Autor Czeva

Nejstarší sestra sv. Jana N. Neumanna Kateřina Neumannová Bergerová. Autor anonymní. Z Archivu Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Prachaticích

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena